Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet

kép: www.pecsirita.hu

Kulcs a muzsikához Kiadó, 2017

150 oldal

A szerző honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet

 

A könyv elsősorban a szerző honlapján kapható. A könyvesboltok kínálatában csak ritkán megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő cím kiegészítés:

Bizalom

Önértékelés

Önbecsülés

 

Fülszöveg (részben ugyanaz a szöveg, mint ami a többi kötet hátulján szerepel)

MIRŐL SZÓL EZ A SOROZAT?

A bizalompedagógiát folytatva ebben a kötetben további válaszokat keresünk arra, hogy miképpen teremthető meg a bizalom légköre, amiben a nevelés, a változás, a növekedés lehetségessé válik. Mindenekelőtt szemléletmódról, légkörteremtésről és nem csupán gyorsan ható ötletekről lesz szó.

Elengedhetetlen része még ennek a folyamatnak az önértékelés, az önbecsülés, az önbizalom kifejlődése. Kortünetté vált már az alacsony szintű vagy hiányos, sérült, illetve ingadozó önértékelés… Nem a helyes meghatározások kialakítása vagy elemzése a könyv célja, hanem használható gyakorlati fogódzókat szeretnénk nyújtani az egészséges önbecsülés, önértékelés, önbizalom kiműveléséhez.

/Uzsalyné Pécsi Rita/

„Kipróbáltam, valóban működik!”

„Másképp látom a gyermekeimet és magamat is!”

„Bárcsak korábban hallottam volna! Mennyi bizonytalanságot helyre tett volna fiatal szülő koromban.”

„Ilyen szemlélettel tényleg a világ legnagyszerűbb lehetősége nevelőnek lenni!”

„Sok mindent megértettem. Talán már nem „barkácsolok” a nevelésben.”

„Csodálatos küldetés Isten munkatársává válni, és nagy biztonság, hogy Ő is velünk van.”

/Az előadásokon részt vevő szülők véleményéből/

 

Hívom a családokat a nevelés és az önnevelés nagy kalandjára.

Isten a gyermekek biológiai létét is a Szülők által hívta életre. A lelküket sem akarja nélkülük formálni. Küldetésük tehát a Teremtő társává válni, amikor Életet gondoznak! Ehhez azonban nem elég pusztán megtalálni a hatékony és korszerű nevelési módszereket, saját életünknek kell életet fakasztania.

„A nevelés az élet szolgálata” – vallja Joseph Kentenich, akinek a munkájára ez a sorozat épül. Életműve ebben a kihívásban egyedülálló és hiánypótló segítséget nyújt. „Pedagógiai rendszerében szóhoz jut a Lélek és minden haladónak mondható tudományos eredmény, sőt a mindennapok tapasztalatai is” – írja a most induló sorozat szerzője, Uzsalyné Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora, négy gyermek édesanyja, a Kentenich-pedagógia kutatója.

Kívánom, hogy ezt a mindennapi nevelési feladatokban útmutató segítségnek szánt kézikönyvet mindenkor örömmel és haszonnal forgassák a szülők és a nevelők. Egyben szeretettel kérem Isten áldását embert próbáló és páratlanul gyönyörű hivatásukra.

/Bíró László – az MPKP családreferens püspöke/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A könyvsorozatról

Mindig gondban vagyok, hogy mi újat tudok még Nektek írni egy könyvsorozat sokadik részénél. Ebben az ajánlóban a Hatodik kötettel foglalkozunk, ami a sorozat utolsó előtti része. Így már túl sok méltató mondat nem jut eszembe, főleg nem olyanok, amiket eddig nem írtam le.

A személyes véleményem az, hogy ezek a kötetek azért ilyen rövidek, mert mindegyik külön-külön fontos, de együtt pedig túl vastag könyv lenne belőlük. Illetve előfordulhat, hogy egy hosszú könyv olvasása közben elveszne a mondanivaló lényege.

Uzsalyné Pécsi Rita – kép: www.pecsirita.hu

 

Azt javaslom, hogy ha akit érdekel Pécsi Rita hét kötetes sorozata és elolvasás előtt szeretne többet meg tudni róla, ő az elejétől kezdve olvassa el az általam írt ajánlókat. Tekintse úgy, mintha ezek egy jó hosszú könyvről szólnának. Hiszen nehéz kiragadni közülük egyet, illetve a mondanivaló szépen lassan építkezik kötetről kötetre.

Ennek ellenére az biztos, hogy mindegyik könyv külön-külön nagyon értékes és fontos témákról szólnak.

Egy a „sok” közül

Azt imént leírtakkal ellentétben, azért külön szeretném kiemelni a Hatodik kötetet. Azt gondolom, hogy ennek a könyvnek a témája szinte minden életkorban nagyon aktuális és szülőként kifejezetten érdemes odafigyelnünk gyermekünk önértékelésének és az önbecsülésének fejlődésére.

Nem éltem a régi korokban, amit mindig emlegetnek az öregek. Nem tudom, hogy tényleg csak manapság lett ekkora hiánycikk az önértékelés és az önbecsülés. De azt szeretném hinni, hogy szülőként ellene mehetek a trendeknek és sikeresen megalapozhatom gyermekeim önértékelését és önbecsülését.

„Mindenki vágyakozik az önbizalomra, az önértékelésre, az önbecsülésre. Jó lenne egy kicsit kihúzni magunkat, így járni-kelni. Mégis, ha létezik tömegbetegség, akkor többek közt az egyik éppen az alacsony vagy hiányos, helytelen, sérült, illetve ingadozó önértékelés, önbecslés.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Bizalompedagógiai

Az Ötödik kötettől kezdve Joseph Kentenich bizalompedagógiai elmélete adja Pécsi Rita könyvsorozatának az alapját.

A Hatodik kötet megy tovább ezen az úton és Pécsi Rita további gondolatokat oszt meg velünk a gyerekünkkel kapcsolatos bizalmi kapcsolat építés és a bizalmi légkör megteremtésével kapcsolatosan.

„A bizalompedagógia nem mellőzi a fegyelmezést, a rendet, a hiteles nevelői tekintélyt, de mindezt a bizalom eszközeire, a szeretetre, a megelőző nevelés módszereire támaszkodva éri el.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Ajánlás

Mindenkinek nagy szeretettel tudom ajánlani Pécsi Rita A nevelés az élet szolgálata – Hatodik kötetét. Azt gondolom, hogy gyermekünk önértékelésének és önbecsülésének fejlődésével kapcsolatosan mindig érdemes újakat olvasni és újabb praktikákat elsajátítani.

Nem gondolom, hogy lenne egyetlen megfelelő recept egy gyerek helyes önértékelésének kialakulásához. Ez hosszú évek „munkája”. Viszont Pécsi Rita könyvében sok-sok használható és elgondolkodtató tanáccsal lát el bennünket, amiket vezérfonalként használhatunk. Ezenkívül az írónő megosztja velünk a gyakran előforduló buktatókkal kapcsolatos meglátásait is.

„Konfliktus esetén is legfőképpen arra törekszünk, hogy a személyes kapcsolatunk – amennyire csak lehetséges – ne sérüljön. Nyilván fájhat, és komoly feszültségekkel is járhat az összetűzés, de a kapcsolatot sohasem szabad feláldozni. Ez a bizalomépítés nagyon fontos eleme. Mindenkor fontosabb vagy nekem, mint a szabályok vagy a nézeteim érvényre juttatása, vagy az, hogy igazam legyen.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Fontos előnyének tartom ennek a könyvnek, hogy pontokba szedve, életkorra és eszközökre lebontva ismerhetjük meg a bizalompedagógia alapjait. Ez azért hasznos, mert így meg tudunk állni, el tudunk gondolkodni és át tudjuk beszélni a párunkkal az adott gondolatot és nem kell gyorsan haladnunk a könyvvel.

A másik dolog, amit szeretnék kiemelni, hogy a sok gyakorlati tanács mellett Pécsi Rita valóban szemléletformáló írásnak szánja ez a kötetet. A mondanivaló lényege az, hogy megértsük, szülőként igenis tehetünk gyermekünk önbizalmának helyes fejlődésért és hogy elhiggyük, vannak eszközök a kezünkben, amikkel támogathatjuk őt.

„Nem vagyunk tökéletesek, sem fantasztikusak, sőt esendők vagyunk … de értékesek. Ez az egyik legfontosabb kiindulópontunk. A nevelésünk célja az, hogy ezt a belső értéket idővel mások vélekedésétől függetlenül is meg tudjuk becsülni.” /Uzsalnyé Pécsi Rita/

Az önértékelés és az önbizalom egy tanult dolog, nem öröklődés útján „adódik” át. Hosszú évek alatt fejlődik és szülőként nagy felelősségünk és feladatunk van ebben. Ne engedjük el ezt a témát és neveljünk olyan generációt, aminek tagjai nem kisebbségi komplexusukat szeretnék kiélni a másik emberen, hanem akik rendben vannak magukkal és „normális” kapcsolatokat építenek ki mind otthon, mind az iskolában és/vagy a munkahelyen.

Személyes vélemény

A saját életeben sok tapasztalatot szereztem már azzal kapcsolatosan, hogy a saját önértékelésem, önbecsülésem hiányából milyen problémákba ütköztem. Sőt, sok olyan emberrel találkoztam, akik kifelé csak tettették a nagy önbizalmat, de belül tele voltak kérdőjelekkel. Illetve olyanokkal is összehozott már a sors, akik nem látták meg önmaguk értékeit, mert nem akarták elhinni magukról, hogy érnek annyit, mint a „többiek”.

Szülőként szeretném komolyan venni az önértékelés és önbecsülés témakörét. Az évek során beláttam, hogy az út első lépése a saját „dolgaim” rendbe tétele, hiszen a gyermekeimnél ebben az időszakban a mintaadáson múlik sok minden. Szóval igyekszem sokat önismeretet tanulni. Törekszem rá, hogy a saját korlátjaimat feszegessem és helyes mederbe tereljem és tartsam a saját énképemet.

Szeretném, ha a gyermekeim értékes emberek lennének, akik tudják hol a helyük, szerények, de céltudatosok és nem hagyják magukat becsapni és félresöpörni.

„Idáig szeretnénk tehát eljutni, hogy mások elvárása, véleménye ne befolyásolja azt a meggyőződésünket, hogy a tökéletlenségeink ellenére értékesek lehetünk. … Ez a szemlélet természetesen nem születik velünk, épp ellenkezőleg igen lassan alakul ki bennünk.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Azt gondolom, hogy sokat kell még tanulnom ebben a témakörben, ezért szerettem nagyon A nevelés az élet szolgalat – VI. kötetet. Szó szerint ittam Pécsi Rita szavait. Nagyon tetszett ez a könyv, sok szép gondolatot olvastam benne, amiket szeretnék tovább vinni.

Elfogadom, hogy elfogult vagyok a szerzővel és a témakörrel kapcsolatosan is. Igazán érzékeny téma számomra az önbizalom. De ettől elvonatkoztatva is igazán hasznos könyvnek tartom, amit minden szülőtársamnak szeretettel ajánlok elolvasásra.

A könyv felépítése

A nevelés az élet szolgálat – VI. kötet két nagy fejezetre tagolódik. Ezért csak két bejegyzést írok róla. De szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a kis szám nem azért van, mert nincs benne elég tartalom.

A fentiekből is kiderülhetett számotokra, hogy fontos gondolatok és tanácsok vannak benne. Viszont nyilván nem írhatom le a könyv egész tartalmát röviden. Ezekben a bejegyzésekben arra törekedtem, hogy bemutassam Nektek a legfontosabb gondolati vezérfonalakat, hogy el tudjátok dönteni, hogy érdemes-e beszereznetek.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Nem azért szeretsz engem, mert erős vagyok,

hanem azért, hogy erős legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert szent vagyok,

hanem, hogy szent legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert tiszta vagyok,

hanem, hogy tiszta legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert szabad vagyok az ösztöneimtől,

hanem hogy szabad legyek…”

 /Joseph Kentenich atya/

 

A bizalom a nevelésben témáról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötetről írt bejegyzések

Bizalom a nevelésbenÖnbizalom, önértékelés önbecsülés