Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – V. kötet

kép: www.pecsirita.hu

Kulcs a muzsikához Kiadó, 2013

148 oldal

A szerző honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

A nevelés az élet szolgálata – V. kötet

 

A könyv elsősorban a szerző honlapján kapható. A könyvesboltok kínálatában csak ritkán megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő cím kiegészítés:

Bizalom

Fegyelmezés

Tekintély

 

Fülszöveg (részben ugyanaz a szöveg, mint ami a többi kötet hátulján szerepel)

MIRŐL SZÓL EZ A SOROZAT?

Továbbra is azokat a kérdéseket igyekszünk megválaszolni, amelyeket hosszú távon befolyásolják a személyiség formálódását. Joseph Kentenich pedagógiájának alapjait a korábbiakban egy kerék küllőihez hasonlítottuk, amelyek közül az első a Lélekmozgás pedagógiája volt. (1-4. könyvek) Most egy újabb “küllővel” ismerkedünk meg, nevezetesen a BIZALOMPEDAGÓGIÁVAL. Ezúttal is elsősorban szemléletről van szó, arról, hogy hogyan viszonyulunk az élethez, az emberhez, a neveléshez, a gyermekünkhöz, a növendékeinkhez, a társunkhoz és saját magunkhoz, mint nevelőhöz. Természetesen most sem hiányoznak a mindennapi élethelyzetekre adható gyakorlati válaszok sem. A bizalomra épül pl. a szabad, önálló személyiség fölnevelésének egyik legfőbb fejtörést okozó feladata, a fegyelmezés is, de a tekintély kérdése szintén rendkívül aktuális. Ennek eredeti megvilágításával szintén ebben a kötetünkben foglalkozunk J. Kentenich egyik legmélyebb tanítása nyomán: A”nevelt nevelő” belső ereje és sajátos eszközei rajzolják majd ki a hiteles tekintély útját.

/Uzsalyné Pécsi Rita/

„Kipróbáltam, valóban működik!”

„Másképp látom a gyermekeimet és magamat is!”

„Bárcsak korábban hallottam volna! Mennyi bizonytalanságot helyre tett volna fiatal szülő koromban.”

„Ilyen szemlélettel tényleg a világ legnagyszerűbb lehetősége nevelőnek lenni!”

„Sok mindent megértettem. Talán már nem „barkácsolok” a nevelésben.”

„Csodálatos küldetés Isten munkatársává válni, és nagy biztonság, hogy Ő is velünk van.”

/Az előadásokon részt vevő szülők véleményéből/

 

Hívom a családokat a nevelés és az önnevelés nagy kalandjára.

Isten a gyermekek biológiai létét is a Szülők által hívta életre. A lelküket sem akarja nélkülük formálni. Küldetésük tehát a Teremtő társává válni, amikor Életet gondoznak! Ehhez azonban nem elég pusztán megtalálni a hatékony és korszerű nevelési módszereket, saját életünknek kell életet fakasztania.

„A nevelés az élet szolgálata” – vallja Joseph Kentenich, akinek a munkájára ez a sorozat épül. Életműve ebben a kihívásban egyedülálló és hiánypótló segítséget nyújt. „Pedagógiai rendszerében szóhoz jut a Lélek és minden haladónak mondható tudományos eredmény, sőt a mindennapok tapasztalatai is” – írja a most induló sorozat szerzője, Uzsalyné Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora, négy gyermek édesanyja, a Kentenich-pedagógia kutatója.

Kívánom, hogy ezt a mindennapi nevelési feladatokban útmutató segítségnek szánt kézikönyvet mindenkor örömmel és haszonnal forgassák a szülők és a nevelők. Egyben szeretettel kérem Isten áldását embert próbáló és páratlanul gyönyörű hivatásukra.

/Bíró László – az MPKP családreferens püspöke/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Szelíd újító

Uzsalyné Pécsi Rita jelenleg a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója. A mi gyermekeink a váci egyházmegye egyik katolikus intézményébe járnak óvodába és iskolába, így volt már szerencsém többször találkozni Pécsi Ritával, gondolataival és pedagógiai elveivel. Számomra ő egy igazi szelíd újító, aki töretlenül képviseli és oktatja a szülőket és a pedagógusokat a Kentenich atya pedagógiai rendszerére épülő értékes nevelési elveire és meglátásaira.

Uzsalyné Pécsi Rita – kép: www.pecsirita.hu

 

Számomra igazán üdítő őt hallgatni, ugyanis nagyon szépen és izgalmasan beszél, ami leköti az ember figyelmét. Eddig mindig az volt a tapasztalatom, hogy kár, hogy vége, ezt még szívesen hallgattam volna.

A könyveit nem olvastam egészen addig, amíg a blogon el nem jutottunk idáig. Mikor belevágtam a hétrészes sorozatba, nem volt számomra meglepő, hogy ugyanazzal a lendülettel és bölcs meglátásokkal találkoztam, aminket Pécsi Rita élőben is képvisel.

Mindenkinek szeretettel ajánlom a szerzőnő előadásait élőben, vagy online. Ezenkívül több dvd is vásárolható tőle (online és helyszíneken is), amiken az előadásainak felvételei találhatóak.

Egyben vagy kötetenként?

A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozat mindegyik kötete elég vékony és könnyen olvasható. Mindegyiknek meg van a maga mondanivalója és gondolati íve. Az viszont tagadhatatlan, hogy összefüggnek és épülnek egymásra.

Számomra nehéz lenne kiragadni egyet, amire azt mondanám, hogy azt mindenképpen el kellene olvasni. Hiszen az összes kötet önmagában értékes, viszont együtt válnak igazán hasznos és szemléletformáló olvasmánnyá. Azt gondolom, hogy az Ötödik kötetre is ez igaz. A benne lévő gondolatok önmagukban is fontosak, viszont az első kötettől olvasva válnak még érthetőbbé és elgondolkodtatóbbá.

Bizalompedagógiai

Ahogyan már feljebb is írtam Joseph Kentenich pedagógiai rendszere adja Pécsi Rita könyvsorozatának alapját. Erről bővebben az Első kötetben olvashattok. Itt szerepel az is, hogy a pedagógiai elméletnek öt vezérgondolata van.

Az első négy kötetben megismerkedhettünk az elsővel, az egyes életkorokra jellemző lélekmozgásokkal. Az Ötödik kötet a bizalompedagógiáról szól. Arról a bizalomról, ami igazi hiánycikk a kapcsolatainkban, nehéz adni és kiérdemelni is. Pécsi Rita szerint szülőként fontos, hogy megértsük a bizalom jelentőségét és személyiség formáló erejét és azt, hogy bizalom nélkül nem működik „jól” a fegyelmezés és maga a tekintély sem.

„A bizalom olyan fontos az egészséges lélekfejlődés számára, mint a fizikai létnek a levegő.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Ajánlás

Minden érdeklődő anyukának és apukának szeretettel tudom ajánlani A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozatot. Azt gondolom, hogy Pécsi Rita neve egy igazán jó garancia a hasznos mondanivalóra. Saját elmondása szerint életének és munkájának mottója az, hogy „a nevelés az élet szolgálata”.

„Ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.” /Idézet szerző honlapjáról/

Azt gondolom, hogy az Ötödik kötet lehet az, ami több szülőt érdekelhet, hiszen ebben van szó a fegyelmezésről és a tekintély témaiköreiről. Ezek azok a területek, amik a legtöbb galibát okozzák a gyermeknevelés terén.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a könyv nem egy gyakorlati útmutató. Persze vannak benne gyakorlati tanácsok is, viszont Pécsi Rita sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy megértsük a fegyelmezés mögött meghúzódó lelkifolyamatokra, illetve a kiharcolt és/vagy kiérdemelt tekintély segítő vagy romboló hatásait.

Véleményem szerint nagyon fontos, hogy megértsük ezeket az alapgondolatokat ahhoz, hogy ezekre tudjunk építkezni. Hiszen jól jön egy-egy praktikus fogás, amivel elejét lehet venni a hisztinek, de ahhoz, hogy hosszútávon elég jó szülők legyünk, érdemes megérteni az okokat és a miértéket. Sajnos erre sokszor nincs idő, viszont Pécsi Rita olyan bölcsen és szelíden írja le nekünk, hogy azt gondolom, hogy abból mindannyian magunkénak tudunk tenni valamit.

Mindezt úgy, hogy soha felejtsük el:

„Mi az, az egész világon, amiben te lehetnél a legjobb? … A te gyermeked nevelésében. Abban te tudsz a legjobb lenni! A te fiad/lányod apjának szerepét, az ő anyjuk szerepét nincs az a szakember, az a tanár, az a nevelő, aki annyira jól tudná csinálni, mint te, aki erre hivatott, aki az élete keletkezésétől vele, érte van.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Személyes vélemény

Több személyes véleményt megosztottam már hozzá a fenti bekezdésekhez. Így itt most már csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy én nagyon szerettem ezt a kötet is.

Én minden gyerekneveléssel foglalkozó könyvet úgy olvasok, hogy aláhúzom, vagy egyéb módon kiemelem a hasznos és fontos részeket. Ha valami igazán továbbgondolásra, idézésre való szövegrészt találok, akkor felkiáltó jeleket szoktam tenni a margóra. A három felkiáltó jel a legjobbak mellé szokott kerülni.

Pécsi Rita könyvei közül ebben, az Ötödik kötetben tettem a legtöbb (hármas) felkiáltójelet, annyira sok, mondhatni „ütős” gondolattal találkoztam benne. Ilyenkor sokszor megálltam és csak hagytam, hogy hasson az adott mondat. Ezek igazán nagyszerű pillanatok, ilyenkor azt érzem, hogy „azta, ez az írónő igazán tud valamit”. Nagyon szépen köszönöm Pécsi Ritának ezeket a felemelő momentumokat és a bölcs gondolatokat.

 

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A belső fegyelem kialakulása a bizalom légkörében személyes kapcsolatban megtapasztalt feltétel nélküli szeretetben eltöltött idő nélkül nem jön létre, de úgy is hosszabb folyamat, érés eredménye, ami semmilyen ügyes technikával, módszerrel nem helyettesíthető.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

A bizalomról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – V. kötetről írt bejegyzések

BizalomTekintély
Fegyelmezés