Legyőzzük a félelmet! – A leggyakoribb szorongások kezelése

Haladunk tovább Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A leggyakoribb gyerekkori szorongások kezeléséről lesz most szó. Larry Cohen összegyűjtötte technikáit, amiket az egyes témáknál használhatunk. 

A leggyakoribb gyerekkori szorongások kezelése

 

A gyerekkori szorongás kilenc leggyakoribb fajtája

Eddig a szorongás által érintett különböző területekkel foglalkoztunk. Most pedig a leggyakoribb gyerekkori szorongással kapcsolatos gondolatokat olvashatjuk el a Legyőzzük a félelmet! című könyvben:

    • kötődési szorongás
    • társas szorongás
    • szörnyek az ágy alatt
    • az élet veszélyei
    • traumából eredő félelmek
    • rugalmatlanság
    • mindenkinek a kedvére tenni akarás
    • az élet és halál kérdései
    • paraleves
kép: Pixabay

 

Mind a kilencről részletes leírást és tanácsokat találhatunk a könyvben. Nagyon hasznos ez a fejezet. Szerintem mindenki megtalálhatja benne a számára legfontosabb részt. A bemutatott technikák gyakorlatiasak és több van belőlük. Tehát ha az egyik nem működött, akkor egy másikból is inspirálódhatunk. Végig érződik a szerző hatalmas tapasztalata, illetve hogy számtalan esettel találkozott már életében.

A szülők aggodalmai

„A szülőségben az egyik legnehezebb dolog, hogy nem védhetjük meg gyerekeinket a világ összes valós veszélyétől.” /Lawrence J. Cohen/

Larry Cohen szerint a szülők egyik feladata, hogy kezdjenek valami a saját félelmeikkel, illetve megtanítsák gyermeküknek a biztonságos viselkedés alapjait. A szerző szerint ez három pontban foglalható össze:

   • Tanítsuk meg gyereknek, hogy a „jó” nem ugyanaz, mint a „helyes”.
   • Éljünk a szándékos kockáztatás lehetőségével, vagyis tegyünk olyan dolgokat, amik félelmetesek, de ugyanakkor szórakoztatóak és biztonságosak is.
   • Tanítsuk meg a gyereknek, hogy nincs az a rossz dolog, amiről nem lehetne beszélni, és addig kell keresni, amíg meg nem találjuk azt, aki hajlandó figyelmesen meghallgatni bennünket.

Az itt felsorolt elvek segítenek a szülőknek, hogy pozitívan támogassák gyermeküket a rázós helyzetekben, illetve normálisan működő lelkiismeretre neveljék őket. Elkerülve azt a módszert, hogy ha majd jól ráijesztünk a gyermekre, akkor majd óvatosabban fog viselkedni.

Minden szorongás más

„Ahány szorongó gyerek, annyiféle szorongás.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Van azonban néhány dolog, ami minden szorongó gyerekben közös, emeli ki a szerző a fejezet legvégén. A szorongás tünetei egyszerre jelentkeznek, illetve minden szorongó gyereknek szüksége van vigasztalásra, együttérzésre és empátiára.

Ahogy haladtunk előre a könyvben, az is kiderült, hogy nekünk, szülőknek nagy szerepünk van abban, hogy segítsük gyermekeinket szembenézni félelmeikkel. Legyünk tehát társaik és vezetőik gyermekeinknek ezekben a kritikus helyzetekben. Gyakoroljuk a játékos szorongás kezelés eszközeit, tanácsolja nekünk Larry Cohen.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A szorongáskezelés sok technikájára fény derült már. Viszont a szorongás nem egy fertőzés, amelyet ki lehet irtani. Akkor mivé alakul(hat) át? Erről lesz szó legközelebb. Tarts velem!

Ha gondolok, kérlek írd meg egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?