Legyőzzük a félelmet! – Szorongás helyett

Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A játékos szorongás kezelés filozófiáját megismertük már. A könyv utolsó fejezete az életörömről szól, vagyis a kapcsolódásról, a bizalomról, a játékosságról. 

Félelem és szorongás helyett kapcsolódás és bizalom

 

A szorongásról

„A szorongás nem valamiféle fertőzés, amelyet ki lehet irtani a szervezetünkből, hanem inkább gondolkodásmód, amelyet meg kell érteni és értelmes módon meg kell kérdőjelezni.” /Lawrence J. Cohen

A szorongással az a probléma, hogy szenvedünk miatta, és/vagy kimaradunk dolgokból. Viszont nem lehet teljesen kiiktatni, hiszen az életünk múlhat rajta. Nem is az a cél, hogy teljesen eltűnjön, hanem, hogy a gyermekünk megtanuljon teljesebb életet élni, merjen új dolgokat kipróbálni, feszegetni a határait és kockázatot vállalni.

Larry Cohen szerint a súlyos szorongás ellentéte nem az enyhe szorongás, hanem a kapcsolódás. a bizalom, a játékosság és az életöröm.

Kapcsolódás, játékosság, életöröm

A Legyőzzük a félelmet! című könyvből egész végig ennek a három dolognak a fontossága hangsúlyozódik. A kapcsolódási modellről már korábban írtam Nektek, a Játékos nevelés című könyvben olvasható tanácsok kapcsán.

Larry Cohen arra hív Bennünket, hogy legyünk a gyermekünk számára az a belső hang, ami akkor is elkíséri őt, amikor nem vagyunk ott. Az általunk közölt sok-sok külső üzenetet egy idő után a gyermekünk magáévá teszi, és így saját magát tudja majd megnyugtatni.

„A gyerekek akkor tesznek szert magabiztos belső hangra, ha sok szeretetet és elismerést kapnak.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Vagyis a szorongás valódi ellentéte a meleg, elfogadó emberi kapcsolat. A szerző szerint csak is ez képes érdemi változást előidézni. Ha a gyermekünk szorong és mi szeretettel, empátiával és játékossággal fordulunk a felé, akkor segíthetünk neki kijutni a viharból. Hiszen mi tudjuk, hogy nehéz szembenézni a félelmeinkkel, de megéri. Mi tudjuk, hogy a határ az a hely, ahol a lényeges változások történnek. Larry Cohen arra biztat minket, hogy legyünk a megnyugtató és támogató felnőtt gyermekünk számára.

A szülői szorongás ellentéte

A korábbi bejegyzésben már írtam róla, hogy a szülőség velejárója az aggódás. Hiszen nem tudjuk a gyermekünket a világ összes gondjától megvédeni, bármennyire szeretnénk.

„Azt gondolom, a szülők szempontjából az aggodalom ellentéte nem a nyugalom, hanem a bizalom. Sok szorongástól megszabadulhatunk, ha bízunk a gyerek fejlődőképességébe, alkalmazkodóképességében, tanulékonyságában, illetve a szoros szülő-gyerek kötelék, a szeretet és a játék gyógyító erejében.” /Lawrence J. Cohen/

Valójában megóvni a gyermekünket nem tudjuk. Ezt el kell fogadnunk. A szorongását nem lehet csak úgy „megszerelni.” Vigasztalni és megnyugtatni tudunk, illetve elkerülni az elkerülést. A szerző szerint ez csak akkor fog sikerülni, ha mi magunk is megnyugszunk. Törekedjünk erre!

A szorongással érintett területek

A Legyőzzük a félelmet! című könyvben alapvetően kevés tudományos kifejezéssel és leírással találkozunk. A szerző végig törekszik a közérthető megfogalmazásra. A könyv legvégén viszont találunk egy táblázatot, amiben a szorongással érintett legfontosabb területek vannak felsorolva, illetve azok jelei és megoldási módszerei. Nagyon jól összefoglalja a könyvben olvasható gondolatok, illetve visszakereshetővé teszi az eddig felsorolt technikákat.

Azt persze a szerző is elismeri, hogy ezek a szorongással érintett területek ilyen módon nem szétválaszthatóak. A szorongó gyermeknél nagy valószínűséggel mind együtt jelentkeznek. Ilyenkor érdemes egyszerre csak egy területre koncentrálni. Ennek is meg van a hatékony sorrendje, a könyvben bővebben olvashatunk erről.

„Ha tehát nem is tudjuk ezeket a területeket különválasztani egymástól, azt megtehetjük, hogy egyszerre csak az egyikre koncentrálunk, hogy lelassítsuk és elmélyítsük a megértésüket.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

A könyv legvégén tíz alapelvet találhatunk, ami összefoglalja Lawrence J. Cohen filozófiájának összes lépését. Érdemes lehet ezt a részt egyszerűsítve kimásolni a könyvből és a lakás egy fontos pontjára kitenni, hogy rá tudjunk pillantani, amikor ihletre van szükségünk.

A szorongásfüzet

A szorongásfüzet az egyik kedvenc tanácsom a könyvből. Igazából arról van szó, hogy a szorongással kapcsolatos tünetek enyhítésére készítsünk a gyerekkel közösen egy füzetet, amiben a legfontosabb tudnivalók vannak. Ebben a füzetben vizualizálhatjuk a félelem mértékét, az érzelmek erősségét, illetve azokat a relaxációs és egyéb technikákat, amiket a gyerekkel közösen találtunk ki.

Az egyik kedvencem az, hogy a gyerek választ egy szuper erőt, amivel az adott problémát mindig le tudná győzni, mondjuk például egy tigris erejével. Akkor a füzetben több oldalon keresztül tigris rajzokat készítünk, tigris képeket ragasztunk, és meséket írunk.

kép: Pixabay

 

„Amikor éppen „helyzet van”, és frusztráltak vagyunk, vegyük elő a füzetet – lássuk, találunk-e benne valamit, ami kihúz minket a csávából.” /Lawrence J. Cohen/

Nagyon tetszik nekem ez a módszer. Bár lehet, hogy nem minden gyereknél válik be. Mi még nem készítettünk ilyen füzetet egyik gyerekünkkel sem. Ha valaki megpróbálja, szívesen fogadjuk a tapasztalatait.

 

Ezzel befejeztük Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvét. A következőkben Po Bronson; Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?