Legyőzzük a félelmet! – Érzelmek

Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvét Dr. Vekerdy Tamás és Dr. Kádár Annamária ajánlásával adták ki. A Játékos nevelés című könyv után ez a második magyarul megjelent írása a szerzőnek. A szorongások egy nagyon fontos téma azoknak, akik gyermeket nevelnek. De mi a helyzet a félelmet keltő érzelmekkel? Az érzelmeinknek van létjogosultsága, viszont meg kell tanulnunk őket szabályozni, hogy ne uralkodjanak felettünk. A könyvről szóló korábbi írásokat itt tudod elolvasni.

Az érzelmek elnyomása és kifejezése

 

Az érzelmek ismerete

A gyerekek érzelmi intelligenciájának figyelése manapság egy igen divatos irányzat. Az elmélet szerint szülők feladata lenne megtanítani csemetéjüknek az érzelmek megfigyelését, megértését és szabályozását.

A szorongások kapcsán nemcsak az érzelmek megfelelő kifejezésén van a hangsúly, hanem a kordában tartásán is. Larry Cohen szerint meg kellene találnunk a kettő között a megfelelő egyensúlyt. Hiszen ez lehet a szorongások megelőzésének és csökkentésének egyik alapja

„Az érzelmek ismerete gyerek és felnőtt számára egyaránt a szorongás csökkentésének egyik kulcsa.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Sajnos sok felnőtt élt úgy gyerekkorában, hogy el kellett nyomnia az érzelmeit, így nekik felnőve is nehéz ez a terület. A szerző szerint fontos lenne, hogy mi magunk is tisztában legyünk érzelmeinkkel. Hiszen így tudunk hatékonyan segíteni gyermekeinknek.

„Fogadjunk el és be minden érzelmet, még azokat is, amelyek negatívak vagy fájdalmasak. … Mert a szorongás gyakran az elfojtott érzelmek eredménye.” /Lawrence J. Cohen/

Az érzelmek szabályozása

„Minden érzelemmel együtt jár egy általános benyomás, és minden érzelemből további gondolatok és érzelmek fakadnak. … Az adott érzelmet hagyhatjuk szétáradni magunkban, vagy próbálhatunk tenni ellene.” /Lawrence J. Cohen/

Amikor a gyerekek felfokozott állapotba vannak, nehéz számukra tisztán gondolkodni és tudatosítani a bennük zajló folyamatokat. Larry Cohen különböző technikákat mutat be a könyvében, amik segítségével modellezhetjük gyermekünknek az érzelmek rétegeit és kifejezési módjait.

„Amikor egy erős érzelem lesz úrrá rajtunk, azt gondolhatjuk, hogy ez örökké fog tartani vagy hogy kibírhatatlan.” /Lawrence J. Cohen/

A Legyőzzük a félelmet! című könyvből megtudhatjuk, hogy ezeknek a praktikáknak az elsajátításával hatékonyan tudjuk segíteni gyermekünket, hogy az érzelmi viharaik elcsituljanak és ne az érzelmeik által befolyásolt késztetéseiknek megfelelően cselekedjenek a kényes szituációkban. A lényeg az, hogy egy pillanatra kizökkentjük a gyereket.

kép: Pixabay

 

Az érzelmek egészséges kinyilvánítása

A szerző szerint fontos, hogy a gyermekünknek meg legyen az a biztonságos közege, ahol kieresztheti a gőzt, ahol elfogadják őt és az érzelmeit. Az aktuális érzelem intenzitását megjelölhetjük egy hőmérőszerű skálán is, így vizualizálni tudjuk a gyermekünkben zajló folyamatokat.

„A szorongás ellentéte, ha minden érzelmet tárt karokkal fogadunk és vendégül látunk. … Ahhoz azonban, hogy egészségesebb módon tudják kifejezni az érzelmeiket, az kell, hogy értsék azokat.” /Lawrence J. Cohen/

Nincs rossz érzelem, szabadon érezhetünk, de fontos, hogy felelősségteljes módon fejezzük ki azt. Vannak olyan érzelmek, amikkel nem kell mindenáron kezdeni is valamit, hanem egyszerűen csak át kell őket érezni. Viszont vannak olyan érzelmek, amik kifejezése nem okoz nehézséget, mert gejzírként törnek elő, ezeket meg kell tanulni szabályozni és kezelni. Ezt viszont nekünk mell megtanítanunk nekik. A Legyőzzük a félelmet! Ötödik fejezete ebben mutat utat Nekünk!

 

A következőkben a jelenre koncentrálás és a szorongó gondolatok megkérdőjelezése következik. Tarts velem és megmutatom Neked Lawrence J. Cohen gondolatait a „mi van, ha?” kérdése helyett a „mi van?” kérdésekkel kapcsolatosan!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy neked milyen tapasztalatod van az érzelmek szabályozásával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?