Magunkat neveljük – A kulcs

Kim John Payne: Magunkat neveljük című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Az előző bejegyzésben azokkal a problémákról és akadályokról volt szól, amik meggátolják, hogy olyan szülőkké váljunk, amilyenek lenni szeretnénk. Most a szerző által kínált megoldást ismerhetjük meg. 

A kulcs

 

Önmagunk

A Magunkat neveljük című könyvben az együttérző reakció gyakorlat bemutatása előtt Kim John Payne felépíti számunka az a rendszert és elméletet, ami alátámasztja a tanácsait és az általa preferált technikát.

A rész elején különböző önismereti témákról van szó, amik segíthetnek megérteni az érzelmi reakcióinkat akkor, amikor éppen minden jó és akkor amikor éppen gondokkal küzdünk. A szerző az egyiket flow állapotnak nevezi, a másikat pedig érzelmi láz állapotának.

Kim John Payne leírja nekünk, hogy mindkét állapotban négy-négy réteget érdemes megismernünk és tudatosítanunk ahhoz, hogy az önmagunkról alkotott kép teljes legyen:

    • A testünkben áramló érzelmek
    • Életerő- és energiaszint
    • Az érzelmeink mozgása
    • Az önértékelés

Speciális vizualizáció

A Magunkat neveljük című könyvben szereplő együttérző reakció gyakorlat egy speciális vizualizációs technika. Kim John Payne arra hív bennünket, hogy általa bemutatott lépések segítségével képzeljük el önmagunk képét flow és érzelmi lázas állapotban. Ezután pedig ezekkel a képekkel „dolgozzunk” ahhoz, hogy változhassunk, fejlődhessünk.

A szerző különböző beszédes nevekkel látta el a technika egyes lépéseit. Például érzelmi belégzés, morális kilégzés. Ezek nem biztos, hogy egybe esnek a fizikai légvétellel, de ha igen, az sem baj.

kép: Pixabay

 

Kim John Payne tisztában van azzal, hogy a szülőknek kevés lehetőségük van és nehéz időt szakítani az elcsendesedésre és elmélyedésre. Könyvében bemutatja nekünk azokat az érveket és módokat, amik segíthetnek elérni kis lépésekkel és sok gyakorlással az együttérző reakció gyakorlatának mindennapos eredményes használatát.

Az együttérző reakció gyakorlatának fázisai és lépései

Az együttérző reakció gyakorlat két fázisból és mindegyik fázis öt lépésből áll:

    • Első fázis
      • Idő és hely
      • Belső felkészülés
      • Flow
      • Láz
      • A teljes önmagunk
    • Második fázis
      • Kiáradás
      • Integrálás
      • Kiáradás és integrálás
      • Egyesítés
      • Lezárás

A szerző tanácsai szerint csak kis lépésekben haladjunk és hagyjunk időt a gyakorlásra. A gyakorlottak számára már nincs szükség a Magunkat neveljük című könyvben szereplő listára és 15-20 perc alatt végeznek.

A cél egy empatikus, önmagának megbocsátó és kiegyensúlyozott szülői magatartás, amire valószínűleg mindig is vágytunk. Egy olyan anyuka vagy apuka, aki tisztában van a hibáival és nehézségeivel, de közben nem felejti el, hogy mik azok a dolgok, amiket jól csinál és amivel pozitívan hozzájárul a gyerekével való kapcsolatához.

„Ez a teljes önmagunk. A küszködéseink és bánataink éppolyan valósak és szükségszerűek, mint a sikereink. Szánjunk rá az időt, amíg tőlünk telhetően mindkettőre ugyanazzal a nyugalommal nem tudunk tekinteni.” /Kim John Payne/

A hitelesség kedvéért a könyvben több életpéldát is olvashatunk olyan szülőkről, akik belevágtak az együttérző reakció gyakorlatába és vallomásuk szerint sikereket értek el önmaguk elfogadása és a gyereknevelés terén.

„Gyönyörűséges és felszabadító élmény.” /Kim John Payne/

 

kép: Pixabay

 

Együttérzés a gyerekkel

A Magunkat neveljük című könyv Második részének végén megismerhetjük az együttérző reakció gyakorlatnak azt a típusát, amikor a gyereket vizualizáljuk és ő küzdelmeivel foglalkozunk.

„Arra teremt módot, hogy megnevezzük és megismerjük azt, amivel a gyerek küzd, nem pedig arra, hogy felcímkézzük és ezáltal egy adott vágányra tereljük, meghatározzuk, és korlátok közép szorítsuk a gyerek életét.” /Kim John Payne/

Engem mélyen érintett az együttérző reakció gyakorlatának alaptípusa és a gyerekkel kapcsolatos módszer pedig kifejezetten meghatott. Hiszen minden szinten kifejezi a gyermekükkel való kapcsolatunkat, aggályainkat, végtelen szeretetünket. Azt gondolom, hogy mindkét esetben igazán megható pillanatokat élhetünk át.

 

Az utolsó rész következik a könyvben, ami az együttérző reakció használatának következményeiről szól. Tartsatok velem legközelebb is!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírt speciális vizualizációs gyakorlatról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Magunkat neveljük című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?