Péntekre boldog család – Péntek – A boldog család

Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvben szereplő ötnapos akcióterv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Azt gondolom, hogy eddig sokat tanulhattunk a szerzőtől. Volt szó a helyes kommunikációról, a fontossági sorrendről, gyereknevelésről, boldog párkapcsolatról. A Péntek című fejezet lényege az öröm, a minőségi együtt töltött idő és a szoros kötődés kialakítása. 

Péntek – A boldog család

 

A közös értékrend

Kevin Leman szerint a közös értékrend összekovácsolja a családod. Szerinte vannak az életben olyan pillanatok és lehetőségek, amikor bebizonyíthatjuk gyermekünknek, hogy mi az, ami igazán számít, mi az, ami a számunkra a legfontosabb. Ezekből a helyzetekből pedig sokat tanulnak tőlünk, ezekre tudunk később is hivatkozni és ezekben lehet bízni akkor, amikor gyermekünk egyedül próbál meg helyt állni a világban.

„Mindig azt mondtam a gyermekeimnek, hogy ha bármikor gondolkodóba esnének, mitévők legyenek egy adott helyzetben gondoljanak arra, hogy ők Lemanok. Hogy mit adtam ezzel a tudtukra? Ti ehhez a családhoz tartoztok. Tudjátok, kik vagytok. Tisztában vagytok a családunk értékrendjével.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

A küldetés teljesítve

„Korlátozott idő áll rendelkezésükre, hogy fordítsanak családjuk életén. Itt az idő, hogy belevágjanak.” /Kevin Leman/

A Péntekre boldog család című könyvben a közös programok, az együtt töltött idő és jó hangulat fontosságára hívja fel a figyelmet a szerző. Kevin Leman szerint a boldog családi élet a családi együttléteknél kezdődik.

„Azt jelenti, hogy jól érzik magukat együtt. Jókedvvel, vidámsággal töltik meg a közös perceket. Olyan vidámsággal, amit húsz év múlva is emlegetni fognak, és még az unokáiknak is mesélnek majd róla. Mert a közös játék összekovácsolja a családot, és élvezetessé teszi a közös utazást.” /Kevin Leman/

kép: Pixabay

 

Péntekre boldog család tízes listája:

10.Azzal töltsék az idejüket, ami valóban számít! Minden más várhat.

9.A kapcsolatuk legyen az első, ne a tárgyak!

8.Arra fókuszáljunk, és azt ösztönözze, amiben gyermeke jó, és ne azt lesse árgus szemekkel, hogy mit csinál rosszul!

7.Bölcsen válassza meg a prioritásait, hosszú távra tervezve!

6.Ön legyen az első, akit saját magán nevet, és vigyen vidámságot a családi életükbe!

5.A legjobbat várja, és azt fogja kapni!

4.Ne szervezze ki gyermekeit! A legjobb ajándék, amit adhat nekik: jómaga!

3.Őrizze meg a nyugalmát, a válságos helyzetekben is!

2.Ne dédelgesse a sérelmeit!

1.Ne feledje, hogy a szavak, amelyeket a szeretteihez intéz, maradandó hatással vannak az életükre!

RAJT!

 

Ezzel befejeztük Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvét. Ezután Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyv következik, ami az egyik legújabb magyarul megjelent írása a szerzőnek. Az eddig bemutatott gyereknevelési elveit foglalja össze benne részletesebben, naprakészebben és az okoseszközökkel kapcsolatos tanácsait is megismerhetjük! Tartsatok velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a közös értékrendről! Szerinted is tud ez a dolog lelkiismeretként működni a gyerekeknél?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?