Péntekre boldog család – Szerda – Gyereknevelés

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvét. Azt gondolom, hogy nagyon hasznos írást tarthatunk a kezünkben, hiszen a szerző a sok éves munkája során összegyűjtött tapasztalatait osztja meg velünk. Ötnapos akciótervében a boldog családi élethez szükséges tudnivalókat mutatja be. Eddig szó volt a helyes kommunikációról, a megfelelő időbeosztásról és a prioritások fontosságáról. Most a gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsok, praktikák és ötletek következnek. Ide kattintva találod a korábbi bejegyzéseket.

 

Szerda – Gyereknevelés

 

A könyvajánlóban már említettem, hogy a Péntekre boldog család című könyv azért különleges, mert elmondható róla, hogy a többi Kevin Leman könyv témáival foglalkozik rövidebben. Vagyis mindegyik témakörrel kapcsolatosan elolvashatjuk benne az alapokat. Így, ha a Péntekre boldog család című könyv egyik fejezete jobban megérintett bennünket, akkor érdemes lehet az adott témához tartozó könyvet beszerezni és elolvasni.

A Péntekre boldog család című könyv gyerekneveléssel és fegyelmezéssel foglalkozó fejezete az egyik leghosszabb fejezet. Fontosnak tartom kiemelni Nektek, hogy ha bővebben és részletesebben érdekel benneteket ez a téma, akkor a Nevelj az életre!, Péntekre új gyerek, vagy a Péntekre új tinédzser vagy a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyveket szerezzétek be inkább. Nem mintha ez a fejezet hasztalan lenne, hanem ezekben a könyvekben sokkal tartalmasabban és összeszedettebben olvashatunk a gyereknevelés fontos kérdéseiről.

 

A kulcs a kapcsolat és a hozzáállás

Kevin Leman szerint a gyereknevelés során érdemes odafigyelni a hozzáállásunkra, hiszen nem mindegy, hogy felemelő vagy lehangoló módon reagálunk gyermekünk mondataira, viselkedésére. Hiszen a jó kapcsolatunk múlhat rajta.

„Az Ön szemében a kapcsolat az első, vagy a szabályok? Gyermekei akkor fogják tisztelni a szabályokat, ha jó a kapcsolatuk Önnel, és tudhatják, hogy egy oldalon áll velük.” /Kevin Leman/

A Péntekre boldog család című könyvben olyan tippeket kaphatunk a szerzőtől, ami segíthet nekünk szoros köteléket kialakítani gyermekeinkkel.

kép: Pixabay

A három szülőtípus

A többi Kevin Leman könyvhöz hasonlóan a Péntekre boldog család című könyvben is szó esik a háromféle szülőtípusról:

    • tekintélyelvű szülő
    • engedékeny szülő
    • következetes szülő

A szerző alapfilozófiája, hogy igyekezzünk következetes szülők lenni, még akkor is, ha mi magunk a másik két véglet valamelyikében nőttünk fel. Könyveiben nagyon részletesen és pontokba szedve mutatja be nekünk Kevin Leman a kerülendő magatartásokat és azokat az elveket, amikre érdemes odafigyelni.

„Szülőként az a dolgunk, hogy gyermekeink adott életkori szakaszának megfelelően rávezessük őket a koruknak megfelelő helyes viselkedésre. Ez azt jelenti, hogy nyomon követjük a gondolkodásukat, a viselkedésüket, a fejlődésüket, és türelemmel terelgetjük őket az önállóság felé. Ha most nem áll a kormányrúdhoz, később talán már nem lesz rá esélye. A lehetőség, hogy kézen fogja gyermekét, hamar bezárul, minthogy a gyerekek gyorsan felnőnek.” /Kevin Leman/

A helytelen viselkedés négy oka

A Kevin Leman könyvek másik visszatérő tanítása a célirányos viselkedés elméletének megértése. Az elmélet szerint a helytelen viselkedésnek négy oka lehet, amik egymásra épülnek:

    1. Figyelemfelkeltés
    2. Hatalomvágy
    3. Bosszúvágy
    4. Beletörődés a tehetetlenségbe

Mind a négyről bővebben olvashattok a Péntekre boldog család című könyvben, ezenkívül megemlíteném, hogy a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben foglalkozik a szerző résztelesebben ezzel a témával.

kép: Harmat Kiadó

Milyen a kiegyensúlyozott nevelés?

Kevin Leman könyvében pontokba szedve mutatja be nekünk, hogy szerinte milyen a kiegyensúlyozott nevelés:

    • Tanuljon meg figyelmesen hallgatni, amikor a gyermekei beszélnek!
    • Értékelje a jót, amit gyermekei tesznek!
    • Tegye kellemessé az otthoni légkört!
    • Járjon elöl jó példával a megbocsátás terén!
    • Beszélgetéssel fonja szorosabbra a köteléket gyermekével!
    • Kezdje a pozitív fegyelmezést, amilyen korán csak lehet!

Ez a lista nagyon szépnek és jónak hangzik. Viszont szülő legyen a talpán, akinek sikerül minden pontnak megfelelni minden pillanatban. Kevin Leman nem is erre biztat bennünket, szerinte a kegyelem fontos erény és bocsátsunk meg magunknak, ha hibázunk. Elég, ha törekszünk a fenti pontok betartására, mert már ekkor sokat tettünk azért, hogy péntekre boldog családunk legyen.

A fegyelmezés nem könnyű, de egyszerű

„Fegyelmezni – magunkat vagy a gyermekünket – nem könnyű, de egyszerű. A fegyelmezés azt jelenti, hogy megtanítjuk gyermekeinket felelősséget vállalni a viselkedésükért. Ez sokszor annyit tesz, hogy hagyjuk, hadd okuljanak a következményekből.” /Kevin Leman/

Mit ért ez alatt szerző? Leírtom nektek:

    • Tartsa a labdát annak a térfelén, akit illet!
    • Tanítsa meg gyermekeit arra, hogy felelősséget vállaljanak önmagukért!
    • Ne gyártson kifogásokat gyermekének!
    • Hagyja, hogy okuljanak a valóságból!
    • Legjobbat várja gyermekeitől!
    • Legyen nyitott és elérhető gyermekei számára!

A Harmadik fejezetben olvashattok a fenti tippekről részletesebben. Érdemes megfontolni a szerző tanácsait szerintem, hiszen olyan javaslatokat fogalmaz meg nekünk, amik segítségével úgy fegyelmezhetünk, hogy közben megmarad a jó szülő-gyerek kapcsolat.

 

A következőkben Kevin Leman párkapcsolattal kapcsolatos tanácsairól írok Neked részletesebben! Tarts velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy neked mi a véleményed a kiegyensúlyozott nevelésről! Szerinted megvalósíthatóak a leírt lépések?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kevin Leman: Péntekre boldog család Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?