Pozitív fegyelmezés – Születési sorrend

Haladunk tovább Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző szerint fontos, hogy megértsük a születési sorrend jelentőségét. Hiszen ennek az ismerete segít a szülőknek és a tanároknak abban, hogy jobban megértsék a gyerekeket és saját magukat.

A születési sorrend jelentősége

 

Miért fontos vele foglalkozni?

A gyerekek folyamatosan értékelik magukat és meggyőződéseket alakítanak ki magukról és a világról. Abban segíthetünk nekik, hogy ezekek a meggyőződések nem legyenek negatívak.

„Azt is be tudjuk látni, hogyan alakulnak ki téves elképzelések a gyerekekben saját magukról annak alapján, ahogy ők maguk értelmezik és értékelik a családon belüli születési sorrendben elfoglalt pozíciójukat.” /Jane Nelsen/

kép: Pixabay

 

A testvérek sokszor egymással hasonlítják össze magukat. Gyakran azt hiszik, hogy másnak kell lenniük ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak. A családi légkör növelheti és csökkentheti is ezeket a hiedelmeket. Vagyis fontos, hogy együttműködő és ne rivalizáló legyen a kapcsolat a testvérek között. Ez pedig nagyban függ a szülők hozzáállásán. A Pozitív fegyelmezés alapja, hogy megértőek legyünk és tiszteletben tartsuk a gyerekek érzéseit.

„A születési sorrend önmagában nem magyarázza a személyiség kialakulását, de mindenképpen nagyon fontos tényező. … Nem az a célja, hogy címkézzünk és sztereotipizáljunk. Sokkal inkább az, hogy jobban meg tudjuk ismerni és érteni önmagunkat és a körülöttünk élő gyerekeket, s így hatékonyabbak lehessünk a kapcsolatainkban.” /Jane Nelsen/

Elsőszülöttek, legkisebbek, középsők és egykék

A Pozitív fegyelmezés című könyv sorban bemutatja az egyes pozíciók legjellemzőbb ismérveit. Nagyon érdekes rész, érdemes elolvasni. Persze tele van általánosításokkal és vannak kivételek a leírások alól. Mégis úgy gondolom, hogy érdemes időt szánni rá, hogy az ember megfigyelje ezeket a tényezőket is.

A témával kapcsolatban szeretném figyelmetekbe ajánlani Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvét, ami pontosan ezzel a témával foglalkozik. Persze fenntartásokkal kell kezelni a skatulyázásokat. Számomra mégis nagyon tanulságos könyv volt. Érdemes elolvasni.

Hogyan használhatjuk a megszerzett ismeretet?

A szülők és a tanárok is plusz információkat kaphatnak a születési sorrendben betöltött pozíció megértésével. Megfelelő hozzáállással kreatívan használhatják a gyerekek ösztönzésére. Így alkalmazva a pozitív fegyelmezés elveit.

kép: Pixabay

 

A szülőknek és a tanároknak is van élettörténete. Ők is beleszülettek az egyik pozícióba. Érdemes ezt is megvizsgálni. Ezenkívül a házasságra is hasznos lehet ilyen szemmel ránézni. A könyvben ezekkel a témákkal is foglalkozik Jane Nelsen.

„Érdekes megfigyelni, milyen következményei lehetnek annak, hogy a házastársak milyen helyet foglalnak el a születési sorban.” /Jane Nelsen/

 

Miért viselkedik rosszul a gyerek? Erre a kérdésre keresi a választ Jane Nelsen a következő részben. Tarts velem a pozitív fegyelmezés filozófiájának megismerésénél!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok sikerült-e valamilyen napirendet kialakítani!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?