A csecsemőkor nagy kérdései – Különleges körülmények

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyve az ikrek, a koraszülés és az örökbefogadás témáival is foglalkozik. Az írónő törekszik rá, hogy a csecsemő első évének összes fontos területét lefedje, hogy a kezdő szülők sokkal magabiztosabban vágjanak bele ebbe az életre szóló feladatba. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

Különleges helyzetek

 

Ikrek

„Az első év az ikrek szülei számára is jobbára úgy telik, mint azoknak, akik egyetlen gyereket nevelnek, csak éppen mindent meg kell szorozni kettővel vagy többel: az örömöt, az időbeosztás nehézségeit, a napirend fontosságát és a segítség iránti igényt.” /Jo Fost/

kép: Pixabay

 

Ebben a részben szó esik a felszerelésről, a szülőségről, a vérmérsékletről, a fejlődésről, az etetésről és a gondozásról. A korábbi részben leírtakhoz képest igyekszik a Szuperdada kiegészítő információkat adni az ikres szülőknek. Mindezek mellett Jo Frost úgy gondolja, hogy az ikreket nevelő szülőknek mindenképpen kitüntetés jár.

Koraszülés és egyéb különleges igényű babák

Ez a fejezet nem csak a koraszülött babák speciális helyzetéről szól, hanem az esetleg mentálisan vagy testileg sérült csecsemők szüleinek is igyekszik segíteni.

„Gratulálok! Ahogy minden más szülő, aki ezt a könyvet olvassa, te is világra hoztál egy csodálatos kisbabát. Csak éppen a te magzatod egy kicsit sietett kifelé, vagy valamilyen betegség miatt speciális gondozást igényel.” /Jo Frost/

Személyes tapasztalatom van a koraszülés kockázatával kapcsolatban. Nekem az utolsó két terhességemnél végig fennállt a koraszülés veszélye, amire fel kellett készülni, mint lelkileg, mind szervezésileg. Végül nem következett be az, amitől végig féltünk. Igazi kis harcosokat hoztunk erre a világra. Hálát adok értük az Jóistennek!

A harmadik gyerkőccel rengeteg vizsgálaton vettünk részt, ahol azt kutatták, hogy nincs-e valami komoly sérültsége. Öt napra befeküdtünk a Szent Margit Kórház Fejlődés Neurológiai Osztályára. Azt tudni kell, hogy itt igazán komoly komplikációkkal született kisbabák fekszenek nem csak öt napot. Igazán megrázó élmény volt. Semmilyen szempontból sem volt anya-baba barát a helyszín, de az biztos, hogy magas színvonalú orvosi ellátást kapnak ezeket a gyerekek.

kép: Pixabay

 

Sajnos ezen az osztályon sokszor csak megállapításokat tudnak tenni a szakemberek. Részletesen leírják, hogy milyen fokú sérültséget állapítottak meg, de sokszor már nem lehet segíteni. A terápia egy életen át tart komolyabb eredmény nélkül. Egyszer véletlenül fültanúja voltam, ahogy egy anyukának elmondták, hogy a pár hetes kisbabájának az agytörzsi hullámai semmilyen mozgást nem mutatnak. Döbbenetes volt látni, hogy az agy mennyire nehezen fogja fel a hallott információt és bénítja le az embert, amikor ilyen sokkoló információt hall. Minden tiszteletem az ilyen szülőké és imádkozom értük!

„A speciális igényű gyerekek szülei gyakran maguk is meglepődnek azon, mennyi megértés, együttérzés és empátia lakozik bennük. Speciális igényű gyerekeket csak különleges szülők tudnak nevelni és hiszem, hogy egy nap belenézel a tükörbe, és rádöbbensz, hogy az a különleges szülő te vagy!” /Jo Frost/

Az örökbefogadott gyermek

Jo Frost leírja, hogy az örökbefogadott gyerek szüleinek ugyanúgy szól az egész könyv, mint bármilyen más szülőnek. A benne lévő tanácsok rájuk is vonatkoznak. Ebben a fejezetben néhány elgondolkodtató témát szeretne csupán felvetni.

„Mint minden más szülő, végre te is karjaidban tartod a gyermeket, akit annyira vártál. Mint minden más szülő, te is készen állsz arra a feladatra, hogy szerető szülő légy, és szeretni tudó emberré neveld a gyermekedet.” /Jo Frost/

Ebben a fejezetben szó esik a hazaérkezésről, a kötődés kialakításáról és a meddőség feldolgozásáról. Jo Frost külön részletezi a nyílt örökbefogadásra, a béranyagságra és a gyermekintézményből érkező csecsemőkre vonatkozó gondolatait.

kép: Pixabay

 

Az utolsó rész következik a könyvben. A hasznos tudnivalók kisokosát mutatom be neked legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy nektek mennyire sikerült az esetleges rendkívüli eseményekre felkészülni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?