Tökéletlen szülők, boldog gyerekek – Együttérző szülőség

Haladunk tovább Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvvel. Legutóbb az önmagunkkal való együttérzésről volt szó, a most következő fejezetben a gyermekünkkel való együttérzéssel foglalkozik a szerző. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

Együttérző szülőség

 

Fogadjuk el, hogy a gyerek még gyerek!

Cziglán Karolina azzal kezdi a fejezetet, hogy arra hívja a szülőket, próbálják meg megérteni gyermeküket, ne várjanak el tőle olyat, amire nem képes. A gyermekek világnézete, időérzéke és mérlegelési képessége egyáltalán nem hasonlít a felnőttekéhez, ezért nem direkt bosszantanak bennünket, amikor ezzel kapcsolatos problémánk merül fel velük szemben.

„Arra nincs recept, hogyan érjük el, hogy a gyerek ne legyen gyerek, viselkedjen, érezzen és gondolkodjon úgy, mint egy felnőtt. Ez lehetetlen!” /Cziglán Karolina/

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvben arról olvashatunk, hogy nem a gyermeknek kell elfogadnia bennünket, hanem nekünk őt. Mi már érettebben gondolkodunk, több eszközünk van a problémák kezelésére. Inkább tanítsuk gyermekünket és közben legyünk alázatosak vele szemben, emeli ki a szerző.

„Ne higgyük, hogy rögtön tudjuk, mi van a gyerek fejében, csak azért, mert gyerek! Nagyon fontos, hogy kérdezzünk, és tisztázzuk a helyzetet, így sokkal könnyebb megtalálni mindkét fél számára a kielégítő megoldást.” /Cziglán Karolina/

kép: Pixabay

 

Mindig érezze a gyerek, hogy mellette állsz!

A fejezet további részében több hasznos tanáccsal lát el bennünket a szerző, amire érdemes odafigyelni a gyereknevelés során.

Mindegyik esetében a lényeg, hogy a kapcsolat a legfontosabb, így tudunk segíteni neki leghatékonyabban, így tudjuk támogatni a fejlődést és támaszt nyújtani neki. Igazán hasznos fejezet, érdemes elolvasni.

„Ha kapcsolódunk, ha barátságosan lépünk oda hozzá, és agresszió nélkül szólítjuk meg, akkor találhatunk együtt megoldást. Sok helyzetben segít a humor is, gyakran az teremti meg a hidat egymáshoz. De a lényeg, hogy minden esetben lebegjen ott a szemünk előtt a mondat: „Mindig érezze a gyerek, hogy mellette állsz!” /Cziglán Karolina/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Ebben olyan „védőoltásokról” olvashatunk, amiket a gyereknevelés során alkalmazhatunk. Tarts velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti gondolatokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?