Tökéletlen szülők, boldog gyerekek – Védőoltások

Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző meglátásai és tanácsai közül már sokat megismertünk. A könyv utolsó fejezete olyan hamuban sült pogácsáról szólnak, amiket „bepakolhatunk” gyermekünk hátizsákjába és amik segíthetik őt egész élete során. 

A hamuban sült pogácsák és védőoltások

 

Boldog gyereket szeretnénk nevelni!

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv végén arról olvashatunk, mindenki boldog gyereket szeretne nevelni. Ehhez nincsen varázsrecept és sajnos olyan nincs, hogy valaki mindig boldog. Vannak viszont olyan védőoltások és hamuban sült pogácsák, amikkel felvértezhetjük gyermekünket.

„Mindentől nem tudjuk megvédeni a gyereket, de sok mindentől igen. Hasonlóan ahhoz, mint amikor beadatjuk a védőoltásokat.” /Cziglán Karolina/

kép: Pixabay

 

Cziglán Karolina több témát érint könyvében, amik szerinte segíthetnek nekünk. A teljesség igénye nélkül felsorolok Nektek párat az utolsó fejezetből:

    • bátorítás művészete
    • biztonságos kötődés
    • vigyázzunk a gyerekkorra
    • szabadság
    • a mese ereje
    • a hála képessége
    • veszteségek kezelése
    • bántások elkerülése, feldolgozása
    • rítusok és ünnepek

Mindegyik fenti pontról és továbbiakról részletesebben olvashattok a könyvben. Azt gondolom, hogy ez a fejezet igazán értékes és hasznos tanácsokról szól, amiket valóban érdemes megfogalmazni. A szerző bölcs meglátásai és tapasztalatai sokat segíthetnek nekünk szülőként.

„Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, mi a legfőbb dolga a szülőnek, akkor legrövidebben talán úgy mondhatnánk: hagyja a gyermeknek, hogy gyerek lehessen! Sok mindent be lehet később pótolni, de a gyermeki létet aligha.” /Cziglán Karolina/

 

Ezzel befejeztük Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvet. A következőkben Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?