Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2018

258 oldal

A Jaffa Kiadó honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Jaffa Kiadó – Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

A könyv a kiadó honlapján, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Ráhangolódás, önelfogadás, együttérzés

 

Fülszöveg

Te jó ég, örökre elrontom a gyerekem! – fut át sokszor a maximalista szülők fején. De vajon tényleg elrontjuk a gyereket, ha nem felelünk meg mindenben a tökéletes szülő ideáljának? Vagy inkább akkor teszünk jót vele, ha el tudjuk engedni az önmagunkkal szemben támasztott szigorú elvárásokat? Ha egyszerűen csak együtt vagyunk a gyerekünkkel, és megpróbálunk egymásra hangolódni?

Cziglán Karolina arra bíztat, szülőként legyünk együtt érzők. Nemcsak a gyerekünkkel, de saját magunkkal is. Igyekezzünk támogatni önmagunkat, megérteni, mit miért teszünk. A gyereknevelés nem autószerelés – mondja. Ezért aztán nem is ígér biztos recepteket, amelyeket pontról pontra követve tökéletes szülőkké válhatunk. Abban segít, hogy felismerjük, miképpen törhetünk ki az ismétlődő konfliktusos helyzetekből, oldhatjuk fel a bennünk és környezetünkben meglévő feszültségeket.

A könyv nemcsak az anyáknak szól, a szerző tudatosan egyenrangú szülőtársként kezeli az apákat. Napjainkban fokozatosan átalakul az apaszerep, egyre több férfi szeretne igazán, tevékenyen részt venni gyermeke életében. Ez a könyv kapaszkodót adhat az erre vállalkozó apáknak.

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek újszerű szemlélete abban rejlik, hogy a családi egyensúlyt állítja középpontba. Ettől függ ugyanis, hogy biztonságban érzi-e magát a gyerek, és van-e lehetősége igazán gyereknek lenni. Szól arról, hogyan hat rá a szülők egymáshoz fűződő viszonya, és a tágabb családdal való harmónia. Nem feledkezik meg az olyan – nem hagyományos – családban élőkről sem, mint az egyszülős- és szivárványcsaládok, vagy, ahol örökbefogadott gyerekeket nevelnek.

CZIGLÁN KAROLINA pszichológus, pár- és családterapeuta. Az elmúlt hét évben rendszeresen publikált a Dívány internetes portálon a családi élettel, szülőség kérdéseivel kapcsolatos írásokat. Anya és feleség.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Kutakodtam a neten Cziglán Karolina után és azt találtam, hogy jelenleg is praktizál pszichológusként, segít, ahol tud. Honlapja szerint önismereti csoportokat, meditációs alkalmat indít és egyéni tanácsadással is foglalkozik.

kép: Cziglán Karolina – lelki-segely.hu

 

Úgy láttam, hogy az évek alatt több média megjelenése volt és a 2018-ban megjelent könyve kapcsán sokan megkeresték, hogy meséljen róla.

Miért szeretem a magyar szerzők könyveit?

Mindig különleges tartom, hogy egy magyar szerző gyereknevelésről szóló könyvét olvashatom és írhatok Nektek róla.

Teljesen más egy magyar írótól származó könyvet forgatni, mint egy külföldi beststellerrel foglalkozni. Nem azért, mert attól, hogy egy könyv magyar attól biztosan jó, vagy mert a tartalma lepipálja a külföldi szerzők könyveit. Hanem, mert a magyar könyvekben megfogalmazott gondolatok a magyar környezetből indulnak ki, azokból a sajátosságból, amik kifejezetten jellemzik a magyar társadalmat és a szülők helyzetét.

„Tökéletlenek vagyunk: hol fáradtak és nyűgösek, hol talpraesettek, hol bénák, kedvesek, gorombák, néha vannak jó és rossz napjaink, de vajon miért várjuk, hogy szülőként hibátlanok legyünk?” /Cziglán Karolina/

Olyan gondolatokat olvashatunk ezekben, amik tényleg nekünk szólnak. Apró eltérések ezek, de mégis bensőségesebbé teszi számomra ezeket a könyveket.

Személyes vélemény

A fülszövegben olvasható, hogy Cziglán Karolina rendszerese n publikált a Dívány internetes portálnak. Arról nincs információm, hogy jelenleg is foglalkozik-e ilyesmivel a szerző.

Az viszont hamar kiderült számomra a Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv olvasása közben, hogy Cziglán Karolina remek író. Érződik, hogy van rutinja a cikkírásban, mert élvezetesen, frappánsan és szórakoztatóan fogalmaz meg olyan dolgokat, amik tényleg minden szülőt foglalkoztatnak és megszólítanak.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy valakinek megszületik az első gyereke, megindulnak felé azok a kérdések, amelyekre kínos választ lehet csak adni.” /Cziglán Karolina/

Az egyes fejezeteken belüli kis fejezetek mindegyike önmagában értékes és külön-külön megjelenhetnének szülőknek szóló magazinokban, bejegyzésekben.

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvből az is egyértelmű, hogy aktív szakemberként sok tapasztalata van Cziglán Karolinának a magyar szülők helyzetéről, gondjairól és bajairól.

Én személy szerint sok hasznos, felemelő, elgondolkodtató és megerősítő mondattal találkoztam a könyvben. A szerző bölcs meglátásai, megfogalmazásai támaszt nyújtottak nekem és gyógyítottak.

Ajánlás

Minden szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani a Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvet. Sok értékes gondolattal és tanáccsal találkozhatunk benne.

Külön kiemelném azt, hogy a szerző kellő önkritikával fordul a témához:

„A The Guardian beszámolt egy kutatásról, ami szerint az anyák nagy többségét elbizonytalanítják a terhességgel és gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek tanulmányozása. Kérdés, hogy akkor szabad-e újabbat írni a témában?” /Cziglán Karolina/

Az írónő szerint olyan könyvet nem szabad írni, ami hasonlít egy receptkönyvre, vagyis kész lépéseket nyújt ahhoz, hogyan kell gyereket nevelni. Hiszen ez lehetetlen és csak elbizonytalanítják a szülőket és bűntudatot keltenek bennük.

„A gyereknevelés nem autószerelés, aminek technikája van, hanem egy kapcsolat. Kapcsolat, amiben találkozik két személyiség a maga teljes, részben tudattalan, ha szabad megkockáztatnom: misztikus mélységével, és mindez egy családon belül történik, amiben egymásra is hatnak ezek a kapcsolatok. Ha jó gyereknevelésről beszélünk, akkor az én felfogásomban arról van szó, hogyan lehet ez a kapcsolat minél előbb, minél akadálymentesebb.” /Cziglán Karolina/

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv célja: „megerősíteni, támogatni a szülőt, és gondolatébresztő technikákat adni, melyeket saját ízlése szerint használhat.” /Cziglán Karolina/

A könyv felépítése

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv hat nagy fejezetből áll, amiben kisebb fejezetek, gondolatok találhatóak. Mind a hat fejezettel külön-külön fogok foglalkozni.

    1. Legyél tökéletlen szülő!
    2. Kellemes szorongást kívánok!
    3. A családi egyensúly, avagy a szülőség nem one-man show
    4. „Az erő legyen veled!” – Mit kezdjünk a korábbi generációk örökségével?
    5. Együttérzés önmagunkkal
    6. Együttérző szülőség
    7. A hamuban sült pogácsa

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Nem jó szülőnek kell lenni, hanem folyamatosan fejlődő szülőnek, egyre jobb szülőnek. Olyannak, aki tudja, hogy ez egy befejezhetetlen feladat, ami mindig tesz fel új kérdéseket, és csak tökéletlenül lehet megoldani. A szülőségbe nem lehet belefásulni, mert mindig van új tennivaló. És ez akkor is folytatódik, ha felnőtt a gyerek, akkor jó anyóssá, apóssá, nagyszülővé válhat az ember, illetve olyan anyává, apává, akivel meg lehet beszélni a múltat, és lehet javítani a kapcsolaton.” /Cziglán Karolina/

 

A tökéletes-tökéletlen szülő dilemmájáról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvről írt bejegyzések

A tökéletlen szülőEgyüttérzés önmagunkkal
SzorongásainkEgyüttérző szülőség
Családi egyensúlyVédőoltások
Korábbi generációk öröksége