A suttogó mindent megold – Suttogástól a problémamegoldásig

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Tracy Hogg: A suttogó mindent megold című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Először a bevezető fejezetről írnék nektek, mert elővezet egy pár hasznos információt a későbbiekkel kapcsolatban.

Suttogástól a problémamegoldásig

 

Miért tud Tracy mindent megoldani?

Tracy kifejezetten olyan gyermeknevelési szakember (ha létezik egyáltalán ilyen kifejezés), aki a gyermekek szemszögéből értékeli a világot.

Az írónő felhívja a figyelmünket a tudatosság és a türelem erényére. „A tudatosság az, hogy cselekvés előtt végiggondolja, amit tenni szándékozik, és hogy előre tervez.” /Tracy Hogg/ A türelemre pedig azért van szükség, mert semmi sem tart örökké, és gyereket nevelni nem könnyű. Sokszor a türelmetlenség vezet az add hoc megoldásokhoz. Ilyenkor két fontos gondolat járjon a fejünkben: ne könnyű megoldást keressünk, és ha egyszer belevágunk, kötelezzük el magunkat a változás mellett.

„Az új módszerrel is ugyanolyan következes legyen, mint a régivel.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Hogyan lesz a suttogásból problémamegoldás? Tracy erre is megtanít bennünket. Ahogyan a bevezetőben is leírtam nektek, a könyv tele van oknyomozó kérdésekkel. Így mi is megtanulhatunk úgy gondolkodni, ahogy a szerző szokott, ha egy problémával találja szembe magát.

Miért nem válik be Tracy módszere?

Tracy Hogg határozottan kijelenti, hogy a suttogásának módszerei igenis beválnak. Így ír magáról: „Tudom, mit csinálok, és gyakorlatom van benne.”

Viszont azt elismeri Tracy, hogy több ponton is elcsúszhat a módszerének alkalmazása, ha nem jól használjuk. A könyvben szerepel ezeknek a dolgoknak a felsorolása. Érdemes végigmenni rajta mielőtt elvetnénk az írónő tanácsait.

Az egyik ilyen tényező a napirend kérdése. Aki olvasta A suttogó titkai I és A suttogó titkai II könyveket az tudja, hogy minden titok alapja a napirend. Tracy minden probléma megoldást úgy kezd, hogy megkérdezi, hogy van-e a gyerkőcnek kialakult napirendje. Ha nincs, hát legyen.

 

A könyv következő fejezetben egy kis ismétlés van, azok számára, akik nem olvasták a korábbi kötetek. A következő alakommal erről írok Neked! Tarts velem az új könyv megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted valóban van kiút egy berögzült rossz szokásból? Van-e tapasztalatotok azzal kapcsolatban, hogy valamilyen területen gyökeresen megváltoztatok valamit, kitartottatok a változás mellett, és könnyebb lett az élet? Szerintem mindannyian szívesen olvasnánk pozitív életpéldákat, arról, aki megpróbálta és sikerült a suttogásból a problémamegoldás.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv Bevezető fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?