A suttogó titkai I – Tente baba, tente…

A csecsemők 1 évében talán az alvás a legsarkalatosabb kérdés. Hiszen hamar rájön az ember, hogy talán már soha sem fogja kipihenni magát, és végtelennek tűnnek az ébren töltött órák. Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvében az altatással is külön foglalkozik. Hiszen ez az általa kitalált 4É módszer egyik fontos pontja. Hogy mi az a 4É módszer és milyen gondolatokon alapszanak Tracy Hogg tanácsai itt olvashattok, a korábbi írásaimat pedig itt találjátok. Most pedig térjünk ki az édes álom nevű napirendi pontra!

Tente baba, tente…

 

Hogyan kell elaltatni egy babát?

„A baba a szülők segítségére van utalva a megfelelő alvási szokások kialakításában.” /Tracy Hogg/

Tracy nagyon komolyan kimondja, hogy az alvási problémákért főleg a szülők a hibások. Nahát ezt megkaptuk! Mehet is a könyv a sarokba… Javaslom azért, hogy érdemes továbbolvasni, és megszívlelni pár tanácsot.

Ahogy az ismertetőben is írtam sokan azért kritizálják ezt a könyvet, mert arról szól, hogy hagyd sírni a babát. Ezzel ellentétben azonban Tracy-nek sajátos módszere van a babák alvási szokásainak kialakítására. A könyvében bemutatja azt a két szélsőséget, amitől elhatárolódik. Az egyik az együtt alvás, amikor a csecsemő nem a kiságyban alszik, hanem a szülei ágyában. A másik a Ferber-módszer”, amikor hagyjuk a babát sírni.

A szerző azt vallja, hogy meg kell tanítani a babát egyedül elaludni, hiszen az elalvás tanult folyamata. Ezt hívja ő pihentető alvásnak, ami pihentető az egész család számára. „A „hadd sírja ki magát” elmélet nincs tekintettel a babára, míg a családi ágy a szülőkkel bánik cudarul.” /Tracy Hogg/

„A csecsemőnek meg kell tanulnia egyedül elaludni, aminek feltétele az, hogy a maga ágyában is biztonságban érezze magát. De az is feltétele, hogy segítségére siessünk, ha szüksége van ránk.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

A csecsemők altatásával kapcsolatban figyelmetekben ajánlom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvét. Ez az írás a szülői ágyban való alvás technikáját preferálja a La Leche Liga eszméivel azonosulva. Erről a könyvről is írtam már Nektek.

Mi kell ahhoz a bizonyos pihentető alváshoz?

Kezd úgy, ahogy folytatni akarod! /Tracy Hogg/

A könyvben található egy felsorolás rengeteg praktikus tanáccsal az elalvás rituáléjához, hogy mire kell odafigyelni, hogy milyen jelzéseket mutat a baba, ha fáradt már stb. Ha ezeket betartjuk, akkor Tracy szerint jó alapot teremtünk annak, hogy az általa szemléltetett módszerrel megtanítsuk gyermekünket egyedül elaludni, ami nem egyenlő azzal, hogy elhanyagoljuk őt.

A módszer egyik legfontosabb kiindulópontja, hogy nem akkor tesszük le a babát a kiságyába, amikor már elaludt, hanem előtte, de már nem teljesen éber állapotban, és ott altatjuk el mélyen.

„Mármost nincs abban semmi rossz, ha ölbe vesszük, babusgatjuk a csecsemőt. És természetesen a síró gyereket meg kell nyugtatnunk. Ahogy korábban rámutattam, baj akkor van, ha a szülő nem tudja, hol ér véget a vigasztalás, és hol kezdődik a rossz szokás. Jóval azután sem teszik le, hogy kielégítették igényeit.” /Tracy Hogg/

Tényleg ennyi az egész?

Nem, nem ennyi. Úgy gondolom, hogy az anyukák és apukák eléggé magukra vannak hagyva ezzel az altatási dologgal kapcsolatban. Kapnak innen-onnan tanácsokat, próbálkoznak ilyen-olyan praktikákkal, végül aztán lesz valahogy. Hulla fáradtan hoznak döntéseket, amik aztán beválnak vagy sem. Hiszen éjszaka csak ők vannak ott, a tanácsot osztogatók nincsenek jelen, hogy segítsenek. Tracy valóban odaköltözött egy pár napra az újszülöttes családokhoz, és együtt tanították meg a babának az elalvást. Ki tud ma ilyet mutatni? Jobb esetben vannak nagyszülők a közelben. De ha nincs? Ami viszont mindenképpen megnyugtató, hogy ez az időszak sem tart örökké.

kép: Pixabay

 

A mi családunkban minden gyerek tudott valami újat mutatni az alvási szokásait illetően. Szegény elsőszülött gyerekünk tapasztalta meg leginkább a bénázásainkat, és mai napig ő a „legrosszabban” alvó gyermekünk.

Összefoglalva szerintem érdemes egy próbát tenni Tracy módszerével, hátha sikerül, és akkor mindenkinek része lehet a pihentető alvásban.

 

Mi történik akkor, amikor a baba végre elalszik? Tracy-nek erre is vannak titkai, amiket a következő részben osztok meg veletek. Tarts velem, és meg tudod milyen tanácsokkal látja el a Suttogó a szülőket, hogy hogyan lehet ezt az első évet túlélni!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy nálatok hogyan alakul az elalvás rituáléja! Mennyire sikerült ezt pihentető módon kialakítani?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?