A suttogó titkai II – Babanyelv

Tracy Hogg-ot a hálás szülők nevezték el suttogónak. Hiszen meg volt az a különleges képessége, hogy a síró babákat megnyugtassa. A suttogó titkai II című könyv a kisgyermek 1-2. évével kapcsolatban látja el hasznos tanáccsal az olvasót. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg az írónő filozófiáját és titkait. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A gyermekünk születése óta kommunikál velünk, és lassacskán elkezdi ugyanazt a nyelvet használni, mint mi.

Babanyelv

 

Beszédfejlődés

Az, hogy egy kisgyermek mikor kezd el beszélni, sok mindentől függ, például a nemétől, genetikától, testvérekről, de az biztos, hogy teljesen eltérő mindenkinél.

„A szülők tulajdonképpen nem tanítják a beszédet a gyermeknek, hanem megmutatják nekik, hogyan kell csinálni.” /Tracy Hogg/

Valahányszor beszélünk gyermekünkhöz és meghallgatjuk, amit mond, fejlesztjük őt, még akkor is, ha nem gondolunk rá. Viszont szem előtt kell tartanunk, hogy ez egy lassú folyamat, amit nem igazán lehet siettetni. Nyilvánvalóan van az a pont, amikor már lépni kell, de saját tapasztalatból mondom, hogy nekem a neurológián azt mondták, hogy 2 és fél éves korig nem kell aggódni. Utána pedig lehet menni beszédindításra, vagyis vannak szakemberek, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak. Nekünk végül nem kellett elmenni ilyen szakemberhez, viszont mikor először, 2 évesen elkezdett beszélni a harmadik gyerekünk, már túl volt a beszédfejlődés egyes lépésein. Például soha sem beszélt magáról E/3 személyben. Azonnal én, enyém szavakat használta. Szóval fejlődött ő, csak mi nem hallottuk.

Elfogadás és praktikák

Tracy Hogg szerint el kell fogadnunk a kisgyermekünk egyéni ütemét. Viszont vannak technikák, amivel segíthetjük ezt a folyamatot. Készített egy életkor szerinti összefoglalót. Hasznos praktikákkal látja el az olvasót, hogy jobban megértse és támogassa gyermekét.

kép: Pixabay

 

Van egy másik könyv, amit a beszédfejlődés témával kapcsolatban olvastam, pontosabban csak egy fejezete szólt erről. Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvre gondolok most. Ez a fejezet azt a kérdést feszegeti, hogy valóban fejleszthető a babanyelv és hogy milyen módszerrel érdemes hozzákezdeni. A könyv szerint egyáltalán nincs tudományosan alátámasztva, hogy egy gyerek nyelvelsajátítása csak attól függne, hogy mennyit beszélünk hozzá. „A szülő központi szerepe nem abban áll, hogy minél nagyobb mennyiségű nyelvi inputot töltsön a gyerek fülébe, hanem abban, hogy észrevegye azt, ahogy a gyerek kommunikál, és erre megfelelően reagáljon.” /Pro Bronson és Ashley Merryman szerzők/ Nagyon érdekes kísérletekkel támasztják alá nézetüket, ajánlom ezt a könyvet is figyelmetekbe. Hamarosan erről is írok majd nektek.

 

A következőkben az önállósodás egy újabb állomása következik. Tarts velem és megmutatom Neked Tracy-nek milyen titkai vannak a társas készségek gyakorlásával kapcsolatban!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy nálatok hogyan alakult a beszédfejlődés! Mi volt ez első szó, amit a gyerkőc tudatosan mondott?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?