Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek

kép: Scolar Kiadó

Scolar Kiadó, 2016

215 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Scolat Kiadó – Nehezen kezelhető gyerekek

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

Hogyan hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

 

Fülszöveg

„Nem számít, mit mondok…”

„Egyszerűen a fejébe vesz valamit, és nem hajlandó letenni róla.”

„Vannak napok, amikor legszívesebben csak üvöltenék vele…”

„Mindig az övé az utolsó szó.”

„Rendesen viselkedik, ha úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő akarja.”

„Órákig képes vitatkozni.”

„Nem hajlandó elfogadni nemleges választ.”

Ismerősen hangzik valamelyik megjegyzés? Ha igen, akkor valószínűleg az Ön gyermeke is nehezen kezelhető. Nem mindig egyszerű a nevelése, sőt néha kifejezetten nehéz. De ne aggódjon: ezek a gyerekek fogják felnőttként megváltoztatni a világot. Sokan közülük vezetői képességekkel rendelkeznek. A nagy trükk annak elérése, hogy erős jellemüket jóra, ne pedig rosszra használják!

„A világhírű pszichológus „remek stílusban, sok-sok humorral, iróniával és őszinte szeretettel mutatja be a Manipulátorokat, az Alkudozókat, a Szónokokat és a nehezen kezelhető gyerekek többi típusát. Az olvasó, miközben a könyv pompás szórakozást nyújt a számára, szinte minden oldalon új és új felfedezést tesz, nem kevés eséllyel arra, hogy egyszer csak saját gyermekeire vagy tanítványaira ismer.”

/Ranschburg Jenő/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Andrew Fuller klinikai szakpszichológus és családterapeuta. Számos iskolával és közösséggel dolgozik együtt Ausztráliában, de nemzetközi programoknak is lelkes tagja és szervezője. Az évek során több könyve megjelent, de Magyarországon csak a Nehezen kezelhető gyerekek című könyv kapható.

Andrew Fuller – kép: www.andrewfuller.com

 

Munkája során többek között a következő témákkal foglalkozik: a fiatalok és a családok jólétének és egészségének elősegítése, a kábítószer-fogyasztás megelőzése, az erőszak és a zaklatás csökkentése, az öngyilkosság megelőzése és a hajléktalan fiatalok megsegítése.

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyvében kritikus nevelési helyzetekről és problémás gyerekekről ír nekünk.

„Makacs, csökönyös, dacos, engedetlen, zabolátlan, önfejű, akaratos, erőszakos, határozott, keményfejű vagy csak egyszerűen nehéz eset – nevezzük őket, ahogyan akarjuk, vannak olyan gyerekek, akiket hihetetlen nehéz jól nevelni.” /Andrew Fuller/

Személyes tapasztalatom

Nekem nagyon tetszett a Nehezen kezelhető gyerekek című könyv. Jól összeszedett, vicces és tartalmas olvasmány volt számomra. A szerző stílusa magával ragadja az embert és a tanácsai hasznosak. Látszik, hogy a rengeteg tapasztalata van a témában és az általa kigondolt elmélet megállja a helyét.

A nehezen kezelhető gyerekek címadást jó választásnak gondolom, mert ezt a kifejezést sok szülő magáénak érezheti. Hiszen ebbe a fogalomba sok minden belefér.

Elsőre talán skatulyázásnak tűnhet. Pedig nem az. Minden család életében vannak nehezen kezelhető pillanatok. Ez nem azt jelenti, hogy a gyerek mindig rossz, hanem egy adott visszatérő helyzetet nem tudunk könnyen megoldani, vagy nem látjuk a kiutat a negatív viselkedésformákból.

Andrew Fuller hozzáállása a témához számomra rokonszenves, hiszen nem azt mondja, hogy a nehezen kezelhető gyerekek nevelése lehetetlen küldetés. Hanem arra hívja a szülőket, hogy a sok embert próbáló szituáció mellett lássák meg gyermekükben a potenciált, hozzák ki bele a legtöbbet.

„Nem mindig egyszerű a nevelés, sőt néha kifejezetten nehéz. De ne aggódjon túlságosan: ezek a gyerekek fogják felnőttként megváltoztatni a világot. Sokan közülük vezetői képességekkel rendelkeznek. A nagy trükk annak elérése, hogy erős jellemüket jóra, ne pedig rosszra használják!” /Andrew Fuller/

Ajánlás

Minden kérdésekkel és aggodalommal teli családnak szeretettel tudom ajánlani Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyvét. Azt gondolom, hogy akiket ez a könyv a címe alapján megérint, ők nem fognak csalódni. Tényleg hasznos és gyakorlatias tanácsokat kaphatnak a szerzőtől.

A könyvben bemutatott elmélet eredete az, hogy Andrew Fuller tanácsadói munkája során felfigyelt arra, hogy a nála megforduló gyerekek, fiatalok és családok között egyfajta mintázat figyelhető meg. A közös vonások alapján a szerző kialakította a saját elméletét és a nehezen kezelhető gyerekeket különböző csoportokba sorolta az alapján, hogy milyen viselkedésmintákat figyelt meg.

„A gyermekekkel és kamaszokkal végzett sok-sok éves munkám során úgy tűnt, számos viselkedésforma jellemzőnek mondható.” /Andrew Fuller/

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyvben megismerkedhetünk ezekkel a kategóriákkal. Nagyon frappánsan és informatívan mutatja be őket a szerző. A humoros rajzok külön feldobják az egyes fejezeteket. Persze Andrew Fuller-nek nem célja, hogy viccet csináljon ebből, inkább arról van szó, hogy szeretné, ha nem veszítenénk el humorérzékünket és egy kicsit messzebbről vizsgálnánk meg gyermekünket.

„Ahelyett, hogy megkísérelnénk pontosan beskatulyázni gyermekünket egyik vagy másik kategóriába, fontosabb feltenni magunknak ezt a kérdést: „Milyen szülőre van szüksége a gyermekemnek?” /Andrew Fuller/

Találjunk új perspektívát!

A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy szülőként sokat tehetünk azért, hogy a nehezen kezelhető gyermekünk a legjobbat hozza ki magából. Fontos, hogy megértsük, hogy az életben való sikere múlthat azon, hogy mennyire tud alkalmazkodó lenni és mennyire tudja rugalmasan kezelni a világot.

„Az egyik gyakori probléma, amivel a nehezen kezelhető gyermekek szembesülnek, hogy csak egyetlen műsorszámot tudnak. Csak egy módon képesek érintkezni a világgal. Erőszakos személyiségük azzal jár, hogy gyakran nagyon hatásosan tudják stratégiájukat alkalmazni. Az a probléma, hogy ez a stratégia olyan eredményes, hogy másikat meg sem tanulnak.” /Andrew Fuller/

A Nehezen kezelhető gyerekek című könyvből megtanulhatjuk, hogy hogyan szálljunk ki a megszokott koreográfiából, hogy engedjük ki a szelet a hatalmi harcok vitorlájából, illetve, hogy hogyan legyünk gyermekünk mellett akkor is, ha éppen nem a legjobb arcát mutatja.

Kiknek szól ez a könyv?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Nehezen kezelhető gyerekek című könyv elsősorban olyan családoknak szól, akik tényleg változtatni szeretnének valamin és szükségük van tanácsokra ahhoz, hogy elinduljanak az úton. Andrew Fuller segítségével és meglátásaival szerintem valóban előre lehet lépni.

A szerző által felsorakoztatott pontok és kigondolt akciótervek akkor fognak segíteni, ha használjuk őket. Ez a könyv képes rá, hogy támogasson, ha elég komoly bennünk az elhatározás, és ha hajlandóak vagyunk energiát fektetni abba, hogy a dolgok megváltozzanak.

Még egy fontos megjegyzés! Ne gondoljuk, hogy ciki, hogy ha nekünk nehezen kezelhető gyermekünknek van, vagy hogyha egy ilyen témájú könyvet olvasunk. Hiszen a nehezen kezelhető kategóriába sok minden beletartozik. A mi életünkben is lehetnek olyan kihívások, amikkel nem küzdünk meg könnyedén, de ez még nem jelenti azt, hogy rossz szülők lennénk.

Merjünk új gondolatokat megismerni és kreatívan hozzáállni a neveléshez. A Nehezen kezelhető gyerekek című könyv tényleg segíthet megtalálni a kiutat.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Senki sem ismeri jobban a gyermekünket, mint mi magunk. Időnként mindannyian hibázunk, és elveszítjük a türelmünket. A nap végén nem az számít, hogy tökéletes szülők voltunk-e, hanem az, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk: kitartottunk mellette; beismertük, ha hibát követtünk el; megtettük, amit megígértünk; és olyan pozitív kapcsolatot tartottunk fenn, amilyet csak tudtunk.” /Andrew Fuller/

 

Andrew Fuller megfigyelései alapján megállapított kategóriákról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Andrew Fuller: Nehezen kezelhető gyerekek című könyvről írt bejegyzések

KategóriákPozitív életszemlélet
Fejlődési szakaszokNehéz témák
Hogyan érjünk el változást?