Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet!

kép: Nyitott Akadémia

Kulcslyuk Kiadó, 2016

296 oldal

A Nyitott Akadémia honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Nyitott Akadémia – Legyőzzük a félelmet!

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő kiegészítés:

A gyermekkori szorongások kezelése a játékos nevelés módszerével

 

Fülszöveg

A Magyarországon is nagy sikert aratott Játékos nevelés világhírű szerzője új könyvében a gyermekkori félelmek és szorongások kezeléséhez ad kreatív, gyakorlatias segítséget.

Szülőként gyakran tehetetlennek érezhetjük magunkat a gyerekünk félelmével, szorongásával szemben, főleg, ha az számunkra érthetetlennek, indokolatlannak tűnik, vagy a megnyugtatására tett kísérletek mind kudarcot vallanak. Frusztrálódunk, aggódunk a gyerek miatt, és legfőképpen: segíteni szeretnénk. A jó hír az, hogy erre képesek is vagyunk – csak esetleg más módon, mint gondoltuk. Hiábavaló győzködés helyett érdemes a játékos nevelés gazdag eszköztárából válogatnunk.

Az ebben a könyvben szereplő ötletek azoknál a gyerekeknél is alkalmazhatók, akik csak időnként szoktak aggódni, és azoknál is, akik krónikusan félnek vagy súlyosan szoronganak. A játékos gyereknevelést két és tizenkét éves kor között tudjuk a leginkább kamatoztatni, de a kötetben sok olyan technika szerepel, amelyeket akár a tizenöt évesek is élvezhetnek. Sőt, maguk a szülők is segítséget találnak saját szorongásaik kezeléséhez – amennyiben történetesen vannak ilyenek.

”Ha sikerül belépned a játékba, a játék már sodor, mozgósítja a fantáziát, kiváltja a szenvedélyt. A szenvedély: öröm! Az öröm pedig – mindig újra – kioltja a szorongást. Oldja, feloldja a félelmet. Erre tanít meg ez a könyv.”

Dr. Vekerdy Tamás

”Dr. Cohen hatékony eszközöket ad a szülők kezébe a gyerekek félelmeinek, szorongásainak kezeléséhez, a belső biztonságérzet kialakításához. Az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi időben olvastam, szeretettel ajánlom!”

Dr. Kádár Annamária

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi írások a könyvről

Lawrence J. Cohen korábbi könyve, a Játékos nevelés nagyon népszerű Magyarországon. Így a Legyőzzük a félelmet!  című könyvét sokan várták, és sokan szeretik.

A szülők jó szívvel ajánlják egymásnak a félelmek, szorongások oldásával foglalkozó írást. A tapasztalatuk az, hogy valóban segíthet és mivel gyakorlatias tanácsok vannak benne, így könnyen alkalmazható.

Larry Cohen könyve sok szempontból hiánypótló a piacon. Hiszen ez a probléma sokakat érint, viszont közérthető nyelven nem sok könyvet találunk róla.

kép: Lawrence J. Cohen

Személyes tapasztalatom a könyvről

A Legyőzzük a félelmet megjelenése előtt már komoly marketinget kapott. Hiszen a szerző neve és a magyar ajánlást író Vekerdy Tamás és Kádár Annamária neve már eleve érdekes és hasznos könyvet vetített elő az olvasók számára.

Így sokakhoz hasonlóan én is előrendeltem a Legyőzzük a félelmet! című könyvet. Hiszen a Játékos nevelés című könyvben olvasható tanácsok alapján nagyon megszerettem az író filozófiáját, és kíváncsi voltam az új könyvére. Nem csalódtam!

Be kell vallanom őszintén, hogy személyes indokom is volt rá, hogy elolvassam a félelmekről szóló könyvet. Hiszen a négy gyermekünk közül egynél rendszeresen bekövetkezett egyfajta szorongás, bezárás és zavarban levés a tömegtől, a szereplésektől, illetve bármilyen szituációban, ahol teljesíteni kellett. Sajnos sokszor tehetetlenek voltunk ezekben az elképesztően bosszantó helyzetekben. A jutalmazástól a büntetésig a teljes eszköztárat bevetettük, hogy elérjük az együttműködést, de nem sikerült. Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan segíthetnénk a gyermekünknek. Végül, amikor Larry Cohen új könyvével találkoztam, megláttam a reményt, és bíztam benne, hogy ez segíthet.

Azt be kell ismernem, hogy végül nem a Legyőzzük a félelmet! című könyv segített a mi esetünkben. De ez nem a szerző hibája. A mi gyermekünknél lévő szorongás másfajta volt, mint a víztől, az ágy alatti szörnyektől, vagy a haláltól való félelem. Végül szakemberhez fordultunk a problémával, aki sokat segített és általa szülőként is kompetensebbnek éreztem magam az ilyen helyzetekben. Sikerült nem szégyenkeznem ezek miatt, hanem elfogadnom a gyermekek jellemét és megértő módon segíteni neki. Számomra ez semmiben sem kisebbítette Lawrence J. Cohen könyvének értékét. Hiszen a benne lévő tanácsok rendkívül hasznosak és valóban megvalósíthatóak. Számtalan szituációban alkalmazhatóak, amikor félő vagy szorongó gyereknek próbálunk segíteni.

Ajánlás

Most olvastam el másodszor a Legyőzzük a félelmet! című könyvet és mindenkinek csak ajánlani tudom. Úgy gondolom, hogy minden családban hasznos lenne, ha elolvasnák ezt a könyvet. Hiszen a gyerekkori félelmek általánosak, és az hogy végül szorongás lesz belőle, vagy sikerül feloldani sokban a szülőkön múlik.

„A szülőknek jelentős szerepük van abban, hogy segítsenek gyerekeiknek legyőzni a szorongást. … Sok szülő tehetetlennek érzi magát gyereke szorongásával szemben, főleg, ha megnyugtatására tett kísérletetek kudarcot vallanak.” /Lawrence J.Cohen/

A szerző leírja, hogy ez a könyv nem helyettesíti a szakember segítségét, ha súlyos fokú szorongásról van szó. Hiszen ezekben az esetekben szükség van egyéb kezelésekre is. A Legyőzzük a félelmet! című könyv szülőknek szól és nekik próbál segíteni abban, hogy bemutatja, hogy milyen eszközökkel tudják kezelni saját gyermekük szorongását.

„Megközelítésmódom lényege a kapcsolódás.” /Lawrence J. Cohen/

A szerző szerint a kapcsolódásnak van egy saját dinamikája a csecsemő születésétől kezdve. A kapcsolódás-elszakadás-újrakapcsolódás elméletéről a Játékos nevelés című könyv ismertetőjében már írtam Nektek.

Miért íródott meg ez a könyv?

A szerző a bevezetőben bevallja nekünk, hogy ő maga is szorongó ember. Úgy gondolja, hogy ez a könyv olyasmi, amit jó lett volna, ha az ő szülei elolvastak volna.

Másik indok, hogy Larry Cohen praxisa során egyre gyakrabban találkozik szorongó gyerekkel, illetve a helikopterszülők, túlféltő szülők jelensége is egyre elterjedtebb. Vagyis érdemes ezzel a témával foglalkozni, és segítséget nyújtani a szülőknek.

kép: Pixabay

 

Ki fogja nőni a gyerek? Gyakran teszik fel ezt a kérdést a szerzőnek. Sajnos a válasz az, hogy felnőni nem elegendő. Ezeken a félelmeken és szorongásokon dolgozni kell Larry Cohen szerint. Ha valakinek sikerül ellenük tenni az még nem jelenti azt, hogy a gyermek nem szorong többé, csak azt, hogy már nem korlátozza őt a szabad akaratában és döntéseiben. Ismerjük be, hogy ez már hatalmas dolog!

Larry Cohen szerint nagyon fontos, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel. Szigorúan a saját tempónkban, és a gyermekünknek is a saját tempójában kellene. Ne hajszoljuk bele őket, olyan helyzetekbe, amikre még nem készek, viszont azt se hagyjuk nekik, hogy mindig megfutamodjanak. Aki elolvassa a Legyőzzük a félelmet! című könyvet, ezekre a kényes kérdésekre kaphatja meg a választ és megoldási javaslatokat.

„Vagyis könyvem egyik témája az elkerülés elkerülése.” /Lawrence J. Cohen/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az érzelmeknek nem kell racionálisnak lenniük. Ha felhagyunk azzal, hogy érvénytelennek és értelmetlennek tituláljuk őket, eljuthatunk a mélyebb empátiáig. A „látom, mennyire félsz” akkor is igaz kijelentés, ha a félelem nem tűnik túl értelmesnek számunkra. Nem az a cél, hogy mi is osztozzunk a gyerekkel az adott érzelmen vagy egyetértsünk annak okában. Csak hallgassuk meg.” /Lawrence J. Cohen/

 

Az egész módszer bevezető gondolatairól fogok Nektek a legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! című könyvről írt bejegyzések

Bevezető gondolatokÉrzelmek
Biztonsági rendszerA szorongó gondolatok megkérdőjelezése
EmpátiaLeggyakoribb gyerekkori szorongások
A szorongás és a test kapcsolataÉletöröm
Megközelítés és elkerülés