Békés éjszakák, vidám nappalok – 7 lépés alvásprogram

Haladunk tovább Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvvel. Legutóbb az alvás tudományos megközelítéséről volt szó. Most azt a programot szeretném bemutatni Nektek, amire Dr. Dénes Ivett által leírt módszerek épülnek. 

A 7 lépés alvásprogram

 

Egymásra épülő lépések

Dénes Ivett saját bevallása szerint szereti a rendszereket. Ezért találta ki a 7 lépés alvásprogramot, aminek a segítségével megtaníthatjuk gyermekünket, hogy jól/jobban aludjon.

„A 7 lépés egymásra épül, és minden olyan fontos lépcsőt magában foglal, ami lényeges lehet a babák és kisgyermekek szempontjából.” /Dénes Ivett/

    1. Reális elvárások
    2. Ideális környezet
    3. Alvásblokkolók felderítése
    4. Rutin
    5. Napirend
    6. Etetések menete
    7. Alvási szokások

Azt gondolom, hogy ha most végig nézel ezeken a lépéseken, akkor már te is beláthatod, hogy miért épülnek egymásra, és miért érdemes minden ponttal külön foglalkozni, ha egy problémát szeretnénk megoldani.

kép: Pixabay

 

Mindegyik lépésről részletesebben olvashattok a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Negyedik, Ötödik és Hatodik fejezetében.

Ezekben a fejezetekben életkorokra lebontva ismerhetjük meg az egyes lépések sajátosságait. Én azért vettem őket előre és mutatom be őket külön, hogy jobban átlássátok, hogy mire is épül Dénes Ivett könyve.

Mire jó ez a program?

A szerző kiemeli számunkra, hogy a 7 lépés programnak minden pontja fontos. Ahhoz, hogy eredményt érjünk el minden lépéssel foglalkoznunk kellene. Hiszen ahogyan már írtam ezek egymásra épülnek.

„Bármi is legyen a gond, érdemes végigmenni a 7 lépésen. A „7 lépés alvásprogram” az alapoktól indul, és a baba alvási szokásainak megváltoztatásánál ér véget.” /Dénes Ivett/

A Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvben arról olvashatunk, hogy nem lehet jó alvási szokásokat kialakítani, ha például nincsenek megfelelő körülmények a szobában, vagy éppen éhes a baba, amikor elszeretnénk altatni. Érdemes tehát az alapoknál kezdeni.

Felmerülhet az kérdés, hogy egy kialvatlan édesanya vagy édesapa számára nem lenne-e jobb valami gyorsabb és kevésbé időigényesebb megoldás bemutatása, hiszen nem sok idejük és energiájuk van/lehet egy kisbaba mellett hosszasan olvasni és belemélyedni a 7 lépés rejtelmeibe.

Dénes Ivett könyvében többször is bebizonyítja számunkra, hogy megéri „leásni az alapokig” és kiemeli, hogy sajnos a rászánt időt nem tudjuk megspórolni. Jó lenne, ha lenne, de nincs olyan megoldás, ami két nap alatt helyrehozná a dolgokat. Igenis javunkra válik, hogy mind a 7 pontot megvizsgáljuk és hosszútávú eredményekre törekszünk.

„Persze ez a módszer sem varászpálca, amivel két nap alatt átalusszák a babák az éjszakát, és rögtön megoldódnak a napirend és nappali alvásgondok is.” /Dénes Ivett/

A 7 lépés program abban támogat, hogy felismerjük, hogy mi lehet a gond alapja és abból mi következik. Illetve segítségével könnyebben beláthatjuk, hogy ha az első lépéseken változtatunk, akkor lehet, hogy ez magával hozza a többi javulását is.

Korspecifikus jellemzők

Dénes Ivett könyvében mind a 7 lépésen háromszor megy végig attól függően, hogy milyen idős gyermekről van szó:

    • 0-6 hónapos csecsemő
    • 6-18 hónapos kisbaba
    • 1,5-4 éves kisgyerek

Mindegyiknél megismerhetjük a program azon elemeit, ami arra a korra jellemzőek, de ettől még az azt megelőző tanácsok is hasznosak lehetnek. Érdemes tehát rendszerben gondolkodni.

„A 7 lépés alvásprogram működik. Számos család esetében bevált, és egy olyan esetre sem emlékszem, ahol ne sikerült volna pozitív változást elérni a program során.” /Dénes Ivett/

kép: Pixabay

 

 

Az első hat hónapról írok Nektek legközelebb! Tartsatok velem, hogy megismerhessétek, hogy hogyan lehet megalapozni az egészséges alvási szokásokat!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed így elsőre a 7 lépés alvásprogramról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Ennek a tartalomnak a megjelenéséhez Dr. Dénes Ivett hozzájárult.

Vélemény, hozzászólás?