Beszélj úgy, hogy érdekelje – Büntetés helyett

Haladunk tovább Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerzőpáros célja, hogy olyan tanácsokat adjanak a szülőknek, amik segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelibb, stresszmentesebb és mindkét fél részére eredményesebb legyen. Most olyan technikákról lesz szó, amiket büntetés helyett lehet alkalmazni.

 

Büntetési alternatívák

 

Mi a gond a büntetéssel?

Ha az eddig kapott tanácsokat (érzelmek elfogadása, együttműködést segítő technikák) elkezdjük használni a mindennapokban, megfigyelhetjük, hogy mennyivel érzékenyebbek leszünk a másik ember érzéseire. Nem biztos, hogy mindig sikerül úgy beszélni, de a próbálkozás már fél siker.

Sokszor tényleg nehéz megállni, hogy ne a berögzült mondatokat vágjuk a gyerek fejéhez. Sajnos ezek a nyelvünk részei lettek, főleg ha minket is hasonló szavakkal neveltek. Így van ez a büntetéssel is. Képzeljük el, hogy mi megerőltettük magunkat, úgy beszéltünk, megfelelően fogalmaztunk, de a gyerkőc ránk sem hederít. A szerzőpáros szerint sok szülő ekkor a büntetés valamilyen formáját alkalmazza, mert nem tudja, hogy mi mást tehetne. Pedig van másik út.

„A büntetéssel az az alapvető baj, hogy nem működik. Ahelyett, hogy a gyerek sajnálná, amit tett, és azon gondolkozna, hogyan tehetné jóvá, a büntetés eltereli figyelmét, és bosszúbeteljesítő fantáziálásra készteti.” /Dr. Haim Ginott – a szerzőpáros mentora/

A könyvben szerepel, hogy sok felnőtt kétkedve fogadja a büntetések elkerülését. Hiszen hogyan tanulja meg a gyerek, hogy ne tegyen meg valamit újra, ha nem büntetjük meg érte? A szerzőpáros arra hívja a szülőket, hogy emlékezzen vissza, hogy milyen érzés volt bennük gyerekként, amikor büntetést kaptak. Az anyukák és apukák egytől-egyig arról számoltak be, hogy harag, bosszú, önsajnálat lett a következménye. De akkor mi a megoldás?

kép: Pixabay

 

Mit tegyünk a büntetés helyett?

A büntetés helyett inkább a megelőzésre és a megoldásra koncentráljunk. A szerzők szerint ebbe a folyamatba a gyereket is bevonhatjuk. Megdöbbentő lehet, hogy a gyerekek milyen kreatívak, ha esélyt adunk nekik. A könyvben szereplő sok-sok esettanulmány is arról árulkodik, hogy a szülők álla leesett, milyen könnyen sikerült jó megoldásra jutni, ha megfelelően közelítették meg.

„Ha konfliktus van köztünk, akkor nem egymás ellen kell fordítani az energiáinkat. Nem számít, hogy ki győz és ki veszít. Ehelyett az energiánkat fordítsuk arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely egyikünk számára sem megalázó.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Ebben a fejezetben is találunk képregényeket, kimásolható kisokost, kérdések és válaszok részt. Illetve olyan figyelmeztetéseket, amikre jó lenne odafigyelni, hogy a módszer ne valljon kudarcot. Sok-sok érvet találhat itt az olvasó, amiket érdemes fontolóra venni.

Ezzel a témával kapcsolatban szeretném figyelmetekbe ajánlani Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvét. A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvben szereplő elvekkel teljes összhangban ír Jane Nelsen a büntetések káros hatásairól és a helyette alkalmazható technikákról! Már erről a könyvről is írtam Nektek ajánlót! Itt olvashatjátok!

Problémamegoldás

A szerzőpárosnak a sokszor visszatérő és makacs konfliktusokra is vannak megoldási javaslatai. Kidolgoztak egy olyan probléma megoldási folyamatot, amely során a szülő és a gyerek együtt jut közös nevezőre. A módszer lényege, hogy a megfelelő időpontban dugjunk össze a fejünket a gyerkőccel és ötleteljünk, aztán pedig döntsünk a megoldási javaslatok közül!

kép: Pixabay

 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a gyermek később is profitálhat ebből, hiszen az élet más területein is alkalmazhatja az egyes lépéseket. Sok szülő arról számolt be, hogy a testvérek egymás között is sikeresen használták a technikát. Felnőtt beavatkozás nélkül is sikerült jó megoldásra jutniuk.

„Olyan eszközt adunk a kezükbe, amellyel aktív közreműködői lehetnek a számukra megnyugtató megoldások kidolgozásának.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

 

Hogyan lehet az önállóság támogatni? Ezt mutatom be nektek legközelebb! Tarts velem, hogy te is megtanulj úgy beszélni és úgy hallgatni!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mennyire látod reálisnak a büntetések helyett az alternatív technikákat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?