Kamaszokra hangolva – Szívességek

A kamaszkor nem egy egyszerű időszak, de nem kell feltétlenül viharosnak lennie. Gary Chapman szerint fontos, hogy a szülők megtanulják serdülő gyermekük szeretettankját feltölteni, úgy hogy szeretetüket az elsődleges szeretetnyelvén fejezik ki felé. A Kamaszokra hangolva című könyv ebben próbál meg segíteni az anyukáknak és apukáknak. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Már írtam Nektek az elismerő szavakról, a testi érintésről és a minőségi időről. Most a szívességekről lesz szó. 

Negyedik szeretetnyelv: Szívességek

 

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatása során már foglalkoztunk a szívességekkel, így most csak a kamaszokra jellemző vonásokról írok Nektek. Általánosságban pedig a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok az öt szeretetnyelvről.

A szívességek fontossága

Gary Chapman megértő a szülőkkel, könyvében kiemeli, hogy a szülői lét éveken át tartó szolgálatról szól. Egy kisgyerek esetén például pelenkacseréről, játékjavításról, sebkötözésről volt szó, a kamaszkorban már komplexebb igények és feladatok vannak. A szerző szerint fontos, hogy ezeket a tevékenységeket ne csak kötelességből végezzük, hanem legyenek ezek a szeretetünk kifejezésének formái. A tinik megérzik, hogy ha csak azért tesszük meg a mindennapi feladatainkat, mert muszáj.

„A szerető szolgálat sohasem rabszolgamunka. … Szolgálatunkat ajándékként és szabadon adjuk, nem külső nyomásra tesszük.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Ahogyan már az elején kiemeltük a kamaszkor két főmotívuma: az önállóságra törekvés és az identitáskeresés. A Kamaszokra hangolva című könyv szerint a helyénvaló szolgálat támogatja az önállósodást, de segít, amikor szükség van rá. Erről részletesebben olvashattok a könyvben.

Szívességek, mint elsődleges szeretetnyelv

Vannak olyan kamaszok, akinek a szívességek az elsődleges szeretetnyelvük. Vagyis az ő szeretettankjukat szeretetteljes szolgálattal lehet megtölteni. Ők ebből érzik, hogy fontosak, hogy nem csak szobanövények, amik fizikai szükségletei elégítik ki gondozóik. Elég kemény szavak ezek, de a szerző szerint fontos, hogy megértsük kamaszgyermekünk igényeit.

kép: Pixabay

 

A szívességeket, mint elsődleges szeretetnyelvet felismerni nehéz, mert a hétköznapi teendőinket mindenképpen elvégezzük így vagy úgy. Nem mindig tudatosítjuk magunkban, hogy ez is lehet szeretetforrás serdülő gyermekünk számára. A szerző arra buzdítja a szülőket, hogy vizsgálják meg belsőmotivációjukat. Ha gyermekük elsődleges szeretetnyelve a szolgálat, akkor pedig különös figyelmet szenteljenek ezeknek a cselekedeteinknek, hogy tényleg szeretetük kifejezése legyen.

„Csak a szívből jövő szolgálat győzi meg a kamaszt szeretetünkről.” /Gary Chapman/

 

A következőkben az utolsó szeretetnyelv lesz a téma! Tarts velem, és megtudhatod Gary Chapman gondolatait az ajándékozásról!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?