David Elkind: A játék ereje

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2017

220 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Jaffa Kiadó – A játék ereje

 

A könyv a kiadó honlapján, a nagykönyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító az alábbi címkiegészítés olvasható:

A visszakapott gyerekkor

 

Fülszöveg

Ma a gyerekek szinte elfoglaltabbak, mint a szüleik. Előkészítőkre loholnak iskola előtt, különórákra iskola után, edzéseken hajtanak, és még a nyári szünidőt is tanulós táborokban töltik.

A modern gyerekkorban a szabad játékot kiszorítják azok a tevékenységek, amelyekről azt hisszük, versenyképesebbé teszik csemeténket. Az eredmény? Ahelyett, hogy a család büszkesége sokoldalú, magabiztos kis emberként ugraná meg élete újabb és újabb akadályait, fáradt, fásult, szorong – elvárt eredményei pedig messze elmaradnak a valós lehetőségeitől.

David Elkind neves gyerekpszichológus szerint éppen a kreativitásra ösztönző, kötetlen játékok készítik fel a kicsiket, hogy sikeresek legyenek majdani szakmájukban és a társadalomban. A méltán világhírű Hajszolt gyerekek szerzője a legfrissebb kutatási eredményekre és az életből kölcsönzött példákra támaszkodva mutatja be, hogyan segíti elő a spontán játék az egészséges mentális és szociális fejlődést.

A játék ereje alapvetése, hogy a játék, a tanulás, a munka és a szeretet megbonthatatlan egységet alkot. Ha egyensúlyuk megbomlik, nem leszünk képesek kiteljesedni. A modern gyerek magányosan ténfereg a csillogó-villogó játékok halmai között, holott elég lenne néhány fakocka, amelyekből felépíthetné saját fantáziavilágát. Bízzunk szülői ösztöneinkben, és álljunk ellen az elektronikus kütyük, a számítógépes játékok és a teljesítménykényszer csábításának!

Lássuk meg gyerekünkben a gyereket – és kezdjünk el együtt játszani!

 

David Elkind a massachusettsi Tufts University professzora, fő szakterülete a gyermeki fejlődés. Tudományos munkásságát világszerte elismerik, népszerűsítő gyermeknevelési könyvei és előadásai szülők tízezreinek nyújtanak segítséget. Cape Codban él feleségével, három fia és négy unokája van.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

David Elkind és Jean Piaget

Az internetről megtudhatjuk, hogy David Elkind gyermekpszichológus, oktató, előadó és szerző, aki Jean Piaget biológus és gyermekpszichológus munkáira építette munkáját és azt fejlesztette tovább.

David Elkind – www.pgpedia.com

 

Rövid keresgélés rájöttem, hogy Jean Piaget-ről mai napig tanulnak az egyetemeken. Az általa kidolgozott tanuláselmélet és játékelmélet nem megkerülhető tudásanyag a gyerekek fejlődésének megértéséhez.

„Jean Piaget elsőként készített átfogó, egységes fogalomrendszerű elméletet a gyermek kognitív fejlődéséről. Alapelve, hogy a fejlődés genetikusan irányított törvényszerűségek egymásra következő sorozata, amelynek során egyik szakasz sem maradhat ki, átlépés a szakaszok között akkor lehetséges, ha az adott szakasz képességeit a gyerek már kifejlesztette. A gyermek aktív részvevője a fejlődésnek.” /www.jgypk.hu/

 

Több mint negyven éve

A szerzőnek nem A játék ereje című könyve az egyetlen, ami magyarul is olvasható. Hajszolt gyerekek című könyve szintén a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon 2016-ban. Később majd ezzel is szeretnék foglalkozni és bemutatni Nektek itt a blogon.

David Elkind két korábbi könyvét említi meg A játék ereje című könyv bevezetőjében. A Hajszolt gyerekek című könyv volt a szerző első könyve, ami még 1981-ben jelent Amerikában. A Stresszt okozó kötelékek (Ties That Stress) című könyvét 1994-ben írta meg. A játék ereje című könyvet pedig 2007-ben adták ki először angol nyelven. (Ez az írás nem jelent meg magyar nyelven.)

Látszik, hogy az első könyv után több, mint huszonöt évvel később jelent meg A játék ereje című könyv. David Elkind ekkor már nagyapaként élte az életét. Ha ma kiszámoljuk, akkor 2007 is elég régen volt már, nemhogy 1981.

A wikipédia szerint David Elkind most (2024-ben) volt 93 éves. Elképesztő életpálya van mögötte. A játék ereje című könyv bevezetőjéből meg tudhatjuk, hogy 1981 óta a szakmai munkája során milyen felismeréseket tett és hogy minden könyvének meg volt célja, hogy mire szerette volna általuk felhívni a figyelmet. Saját elmondása szerint A játék ereje című könyv megírása előtt kristályosodott kiszámára, hogy a profitorientált játékgyárak és társadalmi változások milyen hatással voltak a gyerekek játék idejére és ekkor ismerte fel ennek súlyos következményeit.

„A gyermekek játék iránti igényét újra és újra profitorientált gazdasági célok használják ki, és terelik új mederbe. A gyerekek spontán, aktív játékát túlságosan gyakran alakítják át passzív nézőtevékenységgé. … Ma már tudom, hogy a játék eltűnése ugyanolyan káros az egészséges fejlődésre nézve (ha nem károsabb!), mint az, ha hajszoljuk őket, hogy túl gyorsan, túl korán nőjenek fel.” /David Elkind/

Személyes vélemény

Be kell vallanom, hogy már a könyv elején lehetett érezni, hogy nem egy mai könyvet fogok a kezemben. Viszont egyáltalán nem gondolom, hogy ez negatív lenne. Nagy élmény volt egy olyan ember írását olvasni, aki élt a II. világháború alatt, voltak tapasztalatai az azt követő időkről. Végül pedig nagypapaként megtapasztalta mennyit változtak a gyereknevelési elvek és kihívások az évek során.

Azt gondolom, hogy 2007 óta csak még nehezebb lett lépést tartani az elvárásokkal. A szülőkön hatalmas a nyomás, hogy az élet összes területén jól teljesítsenek, ne vigyék túlzásba, de azért rajta legyen a szemük gyermekükön. Adjanak meg neki mindent, de közben ne osszák be minden idejüket.

Számomra üdítő volt olvasás közben, hogy David Elkind idősebb kora ellenére sem zárkózik el attól, hogy érdeklődjön, megfigyeljen és tanuljon gyereknevelésről. Többször említi unokáival kapcsolatos tapasztalatait. Mindeközben pedig olyan megállapításokat tesz, amik valóban értékesek és érdemes lenne rajtuk komolyabban elgondolkodni.

„Gondoljunk bele például abba, hogy a gyerekeket ma fogyasztóknak tekintik, piaci résnek, amelyet a reklámok közvetlenül céloznak meg, a szülői beleegyezéssel mit sem törődve. … Nyilvánvalóan, hogy néhány felnőtt számára a profit fontosabb a gyermekek igényeinél.” /David Elkind/

Személyes kedvenceim a szerző oktatási rendszerrel kapcsolatos meglátásai voltak. Végig érződik a könyvben, hogy David Elkind nem zárkózik el az új dolgok megismerésétől és a fiatalokkal való véleménycserétől sem. Idősebb kora ellenére nem ítélkezik, igen megértő és felvilágosult mondanivalót szeretne átadni nekünk. Könyvében sok hasznos információval lehet találkozni, amik mellett a szerző megosztja velünk aggasztó információit is a szabad játék eltünésével járó káros hatásokról.

„A gyermek veleszületett kíváncsiságára, képzelőerejére és fantáziájára építő játékát háttérbe szorítja az általunk létrehozott technológiával és árucikkekkel telezsúfolt világ.” /David Elkind/

Ajánlás

Mindenkinek szeretettel ajánlom A játék ereje című könyvet, akik egy jól felépített könyvben szeretnének megismerkedni egy szakember, egy nagypapa tudásával és bölcsességével a gyerekek játékkal átszőtt világával kapcsolatosan.

„Az elmúlt két évtizedben a gyerekek heti szabadideje tizenkét órával csökkent, ezen belül heti nyolc óra strukturálatlan játékot és szabadidős tevékenységet veszítettek el.” /David Elkind/

Olyan szülők számára lehet érdekes ez az írás, akik szeretnének ellene menni a mostani játék elhalmozással kapcsolatos trendeknek és szeretnék jobban megérteni, hogy a szabadjáték és a mozgás az egyes életkorokban hogyan járul hozzá a gyerekek egészséges fejlődéséhez.

„Az egyre kiélezettebb versenyhelyzetet teremtő globális gazdaságban a szülők szorongva kívánják gyermekük sikerét, ezért a játékot luxusnak tekintik, amelyet a gyermek már nem engedhet meg magának.” /David Elkind/

David Elkind szerintem a korából kifolyólag képes volt az egész témakörre egy kicsit messzebbről rátekinteni és olyan megállapításokat megfogalmazni, amik valóban helytállóak és legondokodtatóak. A játék ereje című könyv legnagyobb erőssége szerintem ezek a bölcs mondatok egy sokat tapasztalt embertől, akiről végig érződik, hogy tudja, hogy miről beszél.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„[Nevetős gyereknevelés] Ha szerencsénk volt, akkor a szüleink humorral fegyelmeztek. Ha ugyanis kevésbé vesszük komolyan a fegyelmezést, akkor három fontos célt is elérünk. Először is saját negatív érzéseinket pozitív és konstruktív irányba tereljük. Másodszor segítünk a gyerekeinknek hatékonyan és konstruktívan kezelni saját érzéseiket. Harmadszor pedig egészséges gyermeknevelési példát mutatunk a gyerekeinknek, amelyhez ők is visszanyúlhatnak majd, amikor saját gyerekeik lesznek. Soha ne feledjük, hogy a gyermek elfogadhatatlan viselkedése nem tart sokáig, annak viszont hosszú távú következményei vannak, ahogyan mi reagálunk erre a viselkedésre.” /David Elkind/

 

Mi a velünk született három alapvető motiváció? Erről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

David Elkind: A játék ereje című könyvről írt bejegyzések

Három velünk született motivációJáték a hosszú távú célok szolgálatában
Változások a játék világábanNem csak játék: szociális készségek fejlesztése
A gyermek játszik, a szülő szorongNevetős gyereknevelés
Félreértések a kisgyermekkori tanulásrólOktatás