Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család

kép: HVG Kiadó

HVG Könyvek Kiadó, 2018

267 oldal

A kiadó honlapján további infókat tudhattok meg a könyvről és bele lehet olvasni pár oldalba:

HVG Kiadó – Képernyőtudatos család

 

A könyv nagykönyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan neveljünk digitális bennszülötteinkből digitális írástudókat?

 

Fülszöveg

Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között?

Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába?

Hogyan alakíthatja gyerekünk kellő önállóság mellett, mégis biztonságban digitális szokásait?

Sokszor úgy érezzük, gyerekünk le sem teszi a kezéből a mobiltelefont, és jogos lehet a félelmünk, hogy a digitális eszközök elvonják a figyelmét a fontosabb dolgokról, esetleg számítógépfüggővé válik. Mégis tehetetlenek vagyunk, a kémkedés vagy a folytonos zsörtölődés pedig csak ártana a kapcsolatunknak.

Dr. Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő szerint az analóg világban szerzett élettapasztalatunk ma, a digitális térben is érvényes és nélkülözhetetlen. A különböző korosztályok nevelésében könnyen alkalmazható stratégiák segítenek, hogy ezzel is bővítsük a gyerekeink digitális tudását még akkor is, ha nem vagyunk túlságosan jártasak a képernyők világában. A  gyakorlati példákban bővelkedő, a legfrissebb kutatási eredményeket összegző Képernyőtudatos család igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. Ha pedig sikerrel járunk, családunk mindennapjai is kiegyensúlyozottabbakká és harmonikusabbá válnak.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Devorah Heitner médiaszakértő, Amerikában technológia és társadalomtudomány szakon szerezte diplomáját. Szerint, aki gyereket nevel, az digitális bennszülőttet nevel.

Az általa létrehozott szervezet, a  Digitális Bennszülöttek Nevelése nevű közösség, abban szeretne utat mutatni a szülőknek, hogy hogyan tanítsák meg a gyerekeket intelligens módon használni a technológiát.

Dr. Devorah Heitner – kép: https://www.raisingdigitalnatives.com/

Ki azok a digitális bennszülőttek?

„A digitális bennszülőtt fogalmat elsőként Marc Prensky használta 2001-ben, azoknak a fiataloknak a gyűjtőneveként, akik már digitális eszközök között nőnek fel.” /Devorah Heitner/

Marc Prensky elmélete szerint a digitális bennszülőttekre az jellemző, hogy

    • hozzá vannak szokva, hogy rendkívül gyorsan kapnak információt,
    • szeretik a dolgokat párhuzamosan feldolgozni, egyszerre több mindennel foglalkoznak,
    • jobban kedvelik az ábrákat, képeket, mint a szövegeket,
    • azonnali megerősítésre és gyakori jutalmazásra van szükségük,
    • előnyben részesítik a játékot a „komoly” munkával szemben.

Az egész filozófia először az oktatás területén merült fel a digitális bennszülőtt tanuló és a digitális bevándorló tanár között. Manapság azonban az élet számos területén gondot okozhat ez a felállás.

Az elmélet alapkérdése az, hogy: a digitális bennszülőtteknek kell megtanulniuk a régi módszereket, vagy a digitális bevándorlóknak az újat?

A témáról bővebben Marc Prensky tanulmányának magyar fordításában olvashattok: 1. rész, 2. rész.

Ajánlás

A Képernyőtudatos család című könyv egy aktuális társadalmi helyzetről, problémákkal és kérdésekkel teli témáról szól. Minden anyukának és apukának csak ajánlani tudom Devorah Heitner írását, hiszen tele van nagyon sok hasznos információval és tanáccsal, hogy hogyan neveljük gyermekünket jó digitális állampolgárrá és felelős képernyőhasználóvá.

„Ezt a könyvet azzal a szándékkel írtam, hogy segítsek a mai szülőknek megérteni: a digitális kor újfajta kihívások elé állítja a gyerekeket, akik csak most tanulják beosztani az idejüket és kezelni kapcsolataikat – és mi, szülők miként szolgálhatunk útmutatással a technológia világában járta gyerekeinknek saját megélt tapasztalataink alapján.” /Devorah Heitner/

A szerző tehát arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális jártasságot ne keverjük össze a felelősségteljes viselkedéssel. Attól még, hogy gyermekünk jobban ért bizonyos applikációkhoz, könnyebben elnavigál az internet világában, ez nem jelenti az, hogy nincs szüksége ránk és a mi élettapasztalatunkra, bölcsességünk ahhoz, hogy helyesen használja ezeket. Vagyis attól még, hogy valaki digitális bennszülőtt lehet digitális naiv.

„Szülőként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy gyermekeink elsajátítsák a „képernyőtudatos” élethez szükséges készségeket.” /Devorah Heitner/

Devorah Heitner buzdít bennünket, hogy figyeljünk oda gyermekünk kapcsolatainak minőségére és a biztonságra. A tapasztalat azt mutatja, hogy „azok a gyerekek, akiknek a szüleik segítenek eligazodni a digitális világban, ritkábban kerülnek bajba ebben a közegben” /Devorah Heitner/

A keretrendszerek, digitális eszközök és appok folyamatosan változnak és fejlődnek, de az általunk átadott kapcsolattartási és időbeosztási készségek akkor is gyerekünk segítségére lesznek, amikor a ma még csúcsmodernnek számító alkalmazások már rég a homályba vesztek, és egészen másokat használunk helyettük.” /Devorah Heitner/

Személyes vélemény

Szülőként tele vagyok kérdésekkel, kétségekkel a képernyőhasználattal kapcsolatosan. Azt gondolom, hogy ez egy olyan témakör, amiben nehéz közösnevezőre jutni a nevelés tekintetében, hiszen amennyi család annyi szokás.

A kutatások is keveset bizonyítanak, hiszen évről évre, napról napra új hatásokat veszünk észre, illetve a megfigyelési időszak még elég rövidnek mondható. Ezenkívül digitális bevándorlóként, én magam szenvedek néha a „függőség” érzésétől.

Nagyon szimpatikus számomra, hogy a Képernyőtudatos család című könyvben nem arról olvashatunk, hogy az okostelefonok, a tabletek, vagy a Minecraft használata butaság és dobjunk ki minden eszközt a lakásunkból. A szerző szerint mentoroknak kellene lennünk gyermekeink mellett, aki tudatosan irányítják a technikai vívmányok használatának módját, helyét és idejét.

„Ne feledjük: ha képernyőtudatos szemléletről van szó, mi vagyunk gyerekeink legfontosabb példaképei.” /Devorah Heitner/

Azt gondolom, hogy ez a hozzáállás elég modern ahhoz, hogy a mai kor anyukái és apukái tudjanak kezdeni vele valamit. Devorah Heitner könyvében választ ad Marc Prensky kérdésére, hogy a digitális bennszülőtteknek kell-e megtanulniuk a régi módszereket, vagy a digitális bevándorlóknak az újat. Szerinte mindkettőnek van mit tanulnia a másiktól. Nekem tetszik ez a válasz.

„Ne feledjük, az a feladatunk, hogy segítsünk a gyerekünknek eligazodni saját világában. Azt szoktam mondani, ők a modern technológiához értenek, de nekünk van élettapasztalatunk.” /Devorah Heitner/

A képernyőtudatosság mentorálása

„Szentül hiszem, hogy a szülők rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekkel átsegíthetik a gyerekeket ezen az időszakon, és a legtöbbet hozhatják ki a modern technológiából.” /Devorah Heitner/

A képernyőtudatosság és a mentorálás hasznos tanulságai a könyvnek, amiket szerintem érdemes átgondolni és megfogadni a tanácsokat. Nekem sokat segítettek Devorah Heitner gondolatai, hogy elhelyezzem magamat a „rendszerben”. Úgy érzem, hogy most már magabiztosabb vagyok és vannak gondolataim, eszközeim a digitális eszközök használatához akár a saját életemben, akár a gyerekeimében.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Képernyőtudatos család című könyvben többféle tudományos kísérletről, kutatásról olvashatunk, amik eléggé megdöbbentő információkkal szolgálhatnak.

Számomra az egyik legmeglepőbb az volt, hogy a gyerekek mennyire máshogyan használják az közösségi médiát, mint mondjuk én. Ezért nincs is igazából képem arról, hogy mi okozhat gondot, hogy miben kellene tanácsokat adnom vagy milyen veszélyek leselkednek rájuk.

Nagyon hálás vagyok Devorah Heitnernek, hogy ilyen részletesen ír könyvében a gyerekek szemszögéről, illetve megszólaltat olyan fiatalok, aki őszintén elmondják tapasztalataikat.

Kitekintés

Megnéztem, hogy a boltokban milyen hasonló témájú könyvek kaphatóak. A teljesség igénye nélkül én a következőket találtam:

Azt gondolom, hogy akik számára a képernyőtudatosság témaköre fontos és aktuális, azoknak érdemes lehet erről elolvasni a nálunk okosabbak gondolatait. Akik pedig még csak most lépnek bele ebbe az időszakba, nekik pedig jó lehet felkészülten várni a rájuk váró nehézségre. Terveim szerint, az itt felsorolt könyvek közül többet is be tudok majd Nektek mutatni az Anyacipő oldalon.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az egyik legfontosabb üzenet, amelyet a felnőttek átadhatnak a gyerekeknek a mai világban, a folyamatos összekapcsoltság korában, hogy a közösségi oldalakon megjelenő tartalom erősen színpadias jellegű. Az emberek csak bizonyos arcukat mutatják, sokszor kiszámított módon vagy akár meggondolatlanul.” /Dr. Devorah Heitner/

 

A digitális bennszülőttek neveléséről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyvről írt bejegyzések

Digitális bennszülöttek neveléseBarátság és szerelem a digitális korban
Techpozitív szülővé válásIskolai élet a digitális korban
Családi élet a digitális korbanFelnőtté válás a nyilvánosság előtt