Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje

kép: Libri Kiadó

Libri Kiadó, 2014

486 oldal

A Libri honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Libri Kiadó – A család ereje

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő kiegészítés:

Ragaszkodj a gyermekeidhez!

 

Fülszöveg

Dr. Máté Gábor és Dr. Gordon Neufeld pszichiáter egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját: a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban aláássa a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai lövöldözések, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet. Ne hagyjuk! A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.

 

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg ír és előadásokat tart szerte a világon. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire.

Dr. Gordon Neufeld pszichiáter, a fejlődéslélektan neves szakértője. Az általa alapított, kilenc országban működő Neufeld Intézetben szülőknek és pedagógusoknak tartanak gyermekneveléssel kapcsolatos tanfolyamokat és tréningeket. Számos DVD-t adott ki a témakörben.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőkről

Máté Gábor először páciensként találkozott Gordon Neufelddel, amikor feleségével tanácsot kértek tőle gyermekük nevelésében, olvashatjuk a bevezetőben. Később aztán barátság és munkakapcsolat alakult ki kettőjük között. Így lett közös ügyük A család ereje című könyv megírása és témájának hirdetése a szülők körében.

Dr. Gordon Neufeld

 

Máté Gábor leírja, hogy a könyv megszületése és megírása közös munka, viszont a bemutatott társadalmi probléma felismerése és megfogalmazása Gordon Neufeld munkáját dicséri. Máté Gábor elismeri, hogy a könyv szerzője igazából nem ő. Ezért az idézeteknél Gordon Neufeld nevét fogom feltüntetni.

Az első benyomások

Ennek az ajánlónak a megírása előtt elolvasgattam az interneten található kritikákat, véleményeket a könyvről. Alapvetően ugyanazokról az első benyomások és későbbi reakciókról olvastam mindenkinél, ami rám is jellemző volt A család ereje című könyv olvasása közben és után.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet a könyv mérete. A közel 500 oldal sokakat visszatart(ott) attól, hogy belekezdjenek. Viszont garantálom, hogy annál izgalmasabb és érdekesebb témáról és társadalmi problémáról olvashatunk benne.

Többen írták róla, és ezzel én is egyetértek, hogy rengeteg benne az ismétlés. Kicsit szenzáció hajhászként lett megszerkesztve, mert oldalakon és fejezeteken keresztül olvashatunk a szülő-gyerek kapcsolat alapvető problémájáról különböző oldalakról, és megoldásként folyton azt írják a szerzők, hogy majd egy későbbi fejezetben megkapjuk a választ a kérdéseinkre. Azt gondolom, hogy ez így egy kicsit bosszantó tud lenni. Sokan itt hagyták abba az olvasást. Én viszont azt javaslom Nektek, hogy lépjetek túl ezen és mindenképpen jussatok el a könyv végéig. Megéri!

A gyereknevelés alfája

Ha eleve idegenkedünk a gyereknevelésről szóló könyvektől, de azért egyet hajlandóak vagyunk elolvasni, akkor szerintem A család ereje című könyv legyen az. Azt gondolom, hogy ennek a könyvnek a témája és mondandója minden modern gyereknevelési elv alfája.

„Amennyiben sikerül elérnünk a célunkat, a gyerekneveléssel és az oktatással kapcsolatos közkeletű „bölcsességek” nagy része egészen más megvilágításba kerül. Nem arra összpontosítottunk, hogy a szülőknek mit kellene tenniük, hanem hogy kinek kell lenniük a gyermekeik számára.” /Dr. Máté Gábor/

Rengeteg gyereknevelésről szóló könyv van a piacon. A könyvek egy része a különböző életkorú gyerekekkel foglalkozik (csecsemők, kisgyerekek, kamaszok), a másik fele a gyereknevelés egyes témaköreivel (etetés, alvás, fegyelmezés, félelmek kezelése), a többi pedig a leggyakoribb problémákat veszi sorra.

A család ereje című könyv minden gyereknevelést megelőző alapokról szól. Ezért úgy gondolom, hogy minden szülőnek segítségére lehet. Akkor is, ha még csak csecsemőt nevel, akkor is, ha már kamasz gyerekei vannak, de akkor is, ha már csak nagyszülőként vesz részt a gyereknevelésben. Ez a könyv nem is igazán gyereknevelésről szól, sokkal inkább a szülő-gyerek kapcsolatról. Az egész nevelés alapjairól, arról, hogy honnan kellene szemlélnünk a szülőségünket és a gyerek kapcsolatát velünk.

A fókusz eltolódása

„Ma már nem a szülők, hanem a kortársak vannak elsődleges hatással a gyermekekre.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyv főtémája a kortárs-orientáció és ennek a káros hatásai. Gordon Neufeld tanácsa a szülőknek az, hogy hódítsák vissza gyermeküket a kortársaktól. A könyvében bemutatja azokat a társadalmi változásokat és jelenségeket, ami közre játszottak abban, hogy a gyerekek ma már jobban hallgatnak a barátaikra, kortársaikra, mint szüleikre, vagy más felnőttekre. A szülőknek egyre nehezebb az ilyen gyerekeket nevelni és rájuk hatni. Az egész folyamatnak pedig szörnyen negatív következmények vannak.

A szerzőpáros könyvében bemutatják nekünk a kortárs-orientáció kialakulásának okát, hatásait és megoldási javaslatokat adnak a kétségbe esett szülőknek. Hiszen Gordon Neufeld szerint a gyereknevelésnek nem szabadna nehéznek lenni. Az teszi nehézzé, ha a gyermekünk nem figyel már ránk, mert eltoldódott a fókusza. Ha egy gyerek kötődése nem a szülőivel (vagy más felnőttekkel) a legszorosabb, hanem a kortársaival, akkor ahhoz, hogy hatni tudjunk rá, először helyre kell állítanunk a kapcsolatot, vagyis vissza kell őt hódítanunk a kortársaktól.

„Az a modern keletű rögeszme, miszerint a szülői nevelés olyan készség együttese, amelyekre akkor tehetünk szert, ha a szakértők tanácsait követjük, valójában az intuíciónk és a gyermekkel való kapcsolatunk elvesztéséből fakad, amelyek megléte az előző nemzedékeke számára még természetes volt.” /Dr. Máté Gábor/

A szerzők szerint azért lesz az gyermekünk orientációja az egész gyereknevelés alapja, mert ha felmerül egy gyerekneveléssel kapcsolatos probléma a családunkban, akkor ennek megoldásánál a hangzatos gyereknevelési elvek csak tüneti kezelések. Szerintük első lépésként azt vizsgáljuk meg, hogy milyen a kapcsolatunk gyermekünkkel. Vizsgáljuk meg a kötődést, és ha ez nincs rendben, akkor innen indulva próbáljuk meg orvosolni a helyzetet.

„A szülőség ugyanis nem más, mint kapcsolat. … Csak a gyermekeinkkel kialakított kétoldalú kapcsolat teheti szilárddá és biztossá a pozíciónkat.” /Dr. Máté Gábor/

Gordon Neufeld szerint az a folyamat, hogy a kortársak csábítása ekkora hatással van a gyerekekre már az 50-es évek óta tart, és ma már a másodikos gyerekektől kezdve megfigyelhető. Döbbenetes belegondolni, hogy már az én szüleimre is hatással volt ez a jelenség és én is így nőttem fel.

Dr. Máté Gábor

Ajánlás

Ha kötelező olvasmányt kellene felmutatni a mai szülőknek, akkor azt gondolom, hogy A család ereje című könyvet kellene választani. Minden családnak nagy szeretettel tudom ajánlani ezt a könyvet. Sokan írták róla, hogy olyan társadalmi vonásokról ír, amiket mindannyian érzékelünk, de az okát nem nagyon tudjuk, most pedig megkapjuk rá a tudományos választ. Ettől lesz nagyon különleges és érdekes ez a könyv.

Tényleg minden szülőnek csak ajánlani tudom. Azoknak is, akik még messze érzik magukat attól, hogy a gyereküket a kortárs-kapcsolatok veszélyeztetnék. Így azoknak is ajánlom, akik még csak gondolkodnak a gyerekkérdésen, azoknak is, akiknél már pocakban van, azoknak is, akik egy csecsemő gondozásával töltik napjaikat, és azoknak is, akik kisgyerkőcöt nevelnek. Ez a kor felett pedig alapműnek gondolom.

A család ereje című könyv témája annyira aktuális és fontos, hogy érdemes már az első percektől kezdve észben tartani, hogy mi vár ránk, hogy mire érdemes felkészülni, vagy legalább is elraktározni az infókat, hogy a kellő pillanatban felfrissítsük.

Ha belátjuk a kortárs-orientáció okozta negatív következmények hatását gyermekünkre, akkor már az első pillanattól kezdve odafigyelhetünk a szülő-gyerek kapcsolat változásaira. Akik pedig akkor olvassák ezt a könyvet, amikor már kiskamasz, kamasz gyermekük van, nekünk sincs minden veszve, az első pár fejezet után olyan tanácsokat kaphatunk a szerzőktől, amik segítenek a kortárs-orientációt megakadályozni. A szerzők más családok és saját életpéldájukon keresztül mutatják be az eszközöket és módszereket, amik helyreállíthatjuk a kötődést. Nagyon hasznos olvasmány!

Megdöbbentő és kijózanító

Azzal én is egyetértek, hogy A család ereje című könyvben rengeteg az ismétlés és valószínűleg egy sokkal rövidebb könyvet is meg lehetett volna belőle írni. Egy kicsit olyan minden fejezet, mint egy sorozatnak az évadzáró része, ami felkelti az érdeklődést és felcsigáz. Sajnos a megoldásra még sokat kell várni, ebben az esetben olvasni. És ez így tényleg bosszantó.

Ha túl tudunk emelkedni ezen a nehézségen, akkor egy olyan tudás kaphatunk, ami teljesen megváltoztathatja a véleményünket és hozzáállásunkat a gyereknevelésről, a problémamegoldásról, és a társadalmi hatások megítéléséről. Hangzatos szavak ezek, viszont rám ilyen hatással volt ez a könyv. Egyszerre volt megdöbbentő és kijózanító. Mai napig az egyik kedvenc gyerekneveléssel foglalkozó könyvemnek tartom Gordon Neufeld és Máté Gábor írását. Több fórumon ajánlottam már szülőknek.

Nem állítom azt, hogy mindenki mindennel egyet fog érteni, amit A család ereje című könyvben olvas (én sem voltam így). Először egy kicsit tartottam is tőle, hogy erről a könyvről írjak Nektek, és nem azért, mert nem hiszek abban, hogy jó könyv. Hanem annyira alapjaiban rengeti meg a jelen társadalmunkban kialakult szülő-gyerek kapcsolatot, hogy könnyen válhat vita tárgyává. Ennek ellenére azt gondolom, hogy érdemes róla írni és bemutatni Nektek, hiszen egy olyan témáról gondolkodhatunk párunkkal, beszélgethetünk másokkal általa, ami elindíthat egy folyamatot, egy változást, ami csak is pozitív lehet számunkra. Ha vitaindítónak használjuk a könyvben olvasható információkat, azt gondolom, akkor is elérte a könyv a célját.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyermekek nem hatalmaznak fel bennünket automatikusan arra, hogy nevelhessük őket, csupán azért, mert a zsigereinkben érezzük, illetve tudjuk, hogy mi a jó nekik, és mi szolgálja az érdekeiket. … A szülői nevelés titka nem az, hogy mit csinál a szülő, hanem az, hogy mit jelent a gyermek számára.” /Dr. Gordon Neufeld/

A kortárs-orientáció fogalmáról fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyvről írt bejegyzések

A kortárs-orientáció fogalmaHogyan hódítsuk vissza gyermekünket?
Hogyan ássa alá a szülői nevelést?A kortárs-orientáció megakadályozása
Hogyan akadályozza az egészséges fejlődést?A digitális korszak