John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2016

303 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Jaffa Kiadó – Gyerekek érzelmi intelligenicája

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Nevelés szívvel-lélekkel

 

Fülszöveg

A gyerekek élete éppolyan nehéz, mint a miénk: nemcsak az iskolában kell teljesíteniük, de azt is meg kell tanulniuk, hogyan igazodjanak el az emberi kapcsolatok szövevényes világában, és miképp kezeljenek érthetetlen, elszomorító vagy ijesztő helyzeteket – például amikor mi, szülők a fejük fölött ordítozunk egymással, ők pedig nem tehetnek semmit…

Az érzelmi intelligencia az a képesség, amely segít élhetőbbé tenni az életünket és helytállni a legemberpróbálóbb helyzetekben is. Az érzelmileg intelligens ember magabiztos, teljesítőképessége, sőt egészsége szempontjából is jelentős előnyt élvez. Ki ne vágyna rá, hogy a gyereke ilyen felnőtté váljon? A jó hír, hogy ez a képesség tanulható és tanítható!

Dr. John Gottman, a neves pszichológus lépésről lépésre mutatja be, hogyan sajátíthatjuk el az érzelmi fejlesztés technikáját és ismerhetjük fel, mi munkál gyerekeinkben. Miképp beszélgessünk velük érzéseikről, amelyeket talán megfogalmazni sem képesek? Mi a bizalom és a harmonikus szülő-gyerek kapcsolat titka?

A Gyerekek érzelmi intelligenciája átfogó kézikönyv, amely a csecsemőkortól a kamaszkorig tekinti át az érzelmi fejlesztés lehetőségeit és stratégiáit. Szemléletes példái érthető és hasznos olvasmánnyá teszik minden olyan szülő számára, aki hisz benne, hogy a problémák közösen oldhatók meg.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Az érzelmi intelligenciáról általában

Manapság nagyon divatos dolog az érzelmi intelligenciáról beszélni. Neves szakértők és tudósok vizsgálták meg és bizonyították be, hogy az életben való boldoguláshoz sokkal nagyobb szükség van az EQ-ra (érzelmi intelligenciára), mint az IQ-ra (értelmi intelligenciára). Sajnos a mai iskolarendszer sokkal inkább az IQ fejlesztésére összpontosít, de bizonyos irányzatok már elkezdtek pozitív irányba mozdulni. (Itt olvashattok egy cikket Uzsalyné Pécsi Ritától a gyermekek érzelmeiről.)

Miközben olvasgattam más írásokat az interneten az Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvről, mindben azt találtam, hogy meleg szívvel ajánlják egymásnak a szülők elolvasásra és alkalmazásra. Hiszen ki ne szeretné, hogy a gyermeke helytálljon és sikeres legyen az életben. Az érzelmi fejlesztés nem könnyű, de tanulható.

John Gottman könyve azért nagyon kiemelkedő ebben a témában, mert kevés olyan könyv van most a piacon, ami a gyerekek szemszögéből foglalkozik az érzelmi fejlesztéssel ilyen részletesen. Az EQ-val kapcsolatosan főleg nagy általánosságban, felnőtteknek szóló könyvek születtek az elmúlt időszakban. (Kivétel ez alól talán Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvei.)

Személyes tapasztalat

Pár évvel ezelőtt karácsonyra kértem ezt a könyvet, mert tetszett a téma, illetve úgy éreztem, hogy vannak hiányosságaink a férjemmel a gyerekeink érzelmi fejlesztésével kapcsolatosan. Fontosnak tartottam, hogy fejlődjünk ebbe az irányba és ötleteket kapjunk a nevelési szituációk kezeléséhez.

Mindegyik gyermekünk más személyiség. Másképpen viszonyulnak a saját és mások érzelmeihez is. Van olyan gyerekünk, akivel mindent meg lehet beszélni, akire hatnak az észérvek, viszont nehezebben mutatja ki az érzelmeit. Van olyan gyerkőcünk, aki sokkal több érzelemmel fogja fel a világot, és hozzá másik út vezet. Szerintem egyik sem jobb vagy rosszabb. Mindenféle emberre szükség van. Nekünk, szülőként kell megtanulnunk kezelni ezeket, és nem összehasonlítani őket. Nekünk kell segíteni őket abban, hogy a megfelelő irányba fejlődjenek. Vagyis konkrét célokat szerettem volna elérni itthon és ebben a tanulási folyamatban volt számomra nagy segítség John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyve.

John Gottman – kép: www.gottman.com

Az érzelmek fontossága és az érzelmi fejlesztés

John Gottman írásának alapjait Dr. Haim Ginott munkássága adja. Ez ugyanaz a szakember, aki mentora volt Adele Faber-nek & Elaine Mazlish-nek a Beszélj úgy, hogy érdekelje … című könyv megírásakor. Erről már korábban írtam Nektek.

A Beszélj úgy, hogy érdekelje … sorozat könyveinek első és legfontosabb tanácsa az érzelmek elfogadása. Erre épül az összes többi bemutatott praktika. Gottman könyve ennél a pontnál leragad és nagyon alaposan, részletesen elemzi az érzelmek fontosságát, illetve az érzelmi fejlesztés módszerét.

Szülőként valószínűleg mindannyian azt szeretnénk, ha a gyermekünk jól boldogulna az életben, ha tudná kezelni a rázós helyzeteket, illetve hogy tudjon kötődni másokhoz. Ehhez nyújt nagy segítséget a Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv. Gottman sok érvet sorakoztat fel az érzelmi fejlesztés fontossága mellett és igyekszik meggyőzni a szülőket, arról, hogy fontos feladatuk ez a gyermeknevelésben.

„Meglepő módon a ma népszerű, szülőknek szóló tanácsok többsége teljes egészében figyelmen kívül hagyja az érzelmek világát. Ehelyett olyan gyereknevelési elméletekre helyezik a hangsúlyt, amelyek a szófogadatlan gyerekek megrendszabályozását célozzák, de nem foglalkoznak a szófogatlanság mögött meghúzódó érzésekkel. … A titok abban rejlett, hogyan viselkedtek a szülők a gyerekeikkel, amikor az érzelmek elszabadultak.” /John Gottman/

Ajánlás

Minden anyukának és apukának csak ajánlani tudom a Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvet. Ha valaki eddig kételkedett volna az EQ fontosságában. Akkor ő, ez a könyv elolvasása után már biztosan nem fog. John Gottman csapatával különböző vizsgálatokat végeztek gyerekeken és hosszú éveken át nyomok követték az életük alakulását. Számomra a legérdekesebb az volt, amikor laboratóriumi körülmények között mérték az érzelmekre adott reakcióikat. Nagyon érdekes megállapításokat tettek. Érdemes elolvasni!

Gottman tapasztalatai szerint a legjobb módszer az érzelmileg fejlesztő nevelés. Az ilyen szülők gyerekei jobban helytálltak az életben, kevésbé voltak kitéve a kamaszkori nehézségeknek és jobban teljesítettek az iskolában.

Az EQ fejlesztésekor tehát nem kis dolog forog kockán. A hozzáértők szerint az IQ mértéke egyáltalán nem határozza meg annyira az életünk sikerének alakulását, mint az, hogy mennyire vagyunk érzelmileg intelligensek. (Persze nem mindegy, hogy kinek mi számít sikernek.) Vagyis nagy szolgálatot teszünk gyermekünknek, ha érzelmileg fejlesztjük őt.

„Ezek a gyerekek egész egyszerűen jobban tudták kezelni a saját érzelmeiket, mint azok, akiknek a szülei nem fordítottak gondot az érzelmi fejlesztésükre. … A hangsúly a szülő és a gyerek közti érzelmi kapcsolaton van.” /John Gottman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Amikor egy szülő együttérzést mutat vagy segítséget nyújt gyerekének, hogy az megbirkózzon dühével, szomorúságával és félelmével, ezzel a hűség és a szeretet hídját építi ki kettőjük között. … Az engedelmesség, a szófogadás és a felelősségtudat abból a szeretetből és összetartozásból fakad, amit a gyerekek a családon belül megélnek. Ily módon az családtagok érzelmi interakciói válnak az értékek és az erkölcsös viselkedés alapjává.” /John Gottman/

 

Az érzelmi fejlesztésről és annak hatásairól fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy John Gottman megállapításait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvről írt bejegyzések

Érzelmi fejlesztésÉrzelmi fejlesztő stratégiák
Nevelési stílusokHázasság, válás
Érzelmi fejlesztés öt lépéseApa kulcsszerepe