Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötet

Kép: www.pecsirita.hu

 

Kulcs a muzsikához Kiadó, 2011

178 oldal

A szerző honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

A nevelés az élet szolgálata – II. kötet

 

A könyv elsősorban a szerző honlapján kapható. A könyvesboltok kínálatában csak ritkán megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő cím kiegészítések:

A kisiskoláskor (6-10 évesek életfeladatai)

Az Apa

Fiú vagyok-e vagy lány

„Csak” játék?

A döntésképesség alakulása

 

Fülszöveg (ugyanaz a szöveg szerepel minden kötet hátulján)

MIRŐL SZÓL EZ A SOROZAT?

Azokat a kérdéseket igyekszünk megválaszolni – Joseph Kentenich pedagógiájának alapján -, amelyek hosszú távon befolyásolják a személyiség formálódását. Pl. Mi is az érzelmi intelligencia, és miért fontos a fejlesztése? Hogyan nevelhető a kötődés és a döntésképesség, mely sérülése már népbetegséggé vált? Férfias fiúk – nőies lányok nevelése – aktuális ez még? Hogyan motiváljunk, hogyan értékeljünk? Valóban épít a kritizálás? Mi az apa funkciója a gyermek életében a mai felbolydult szülői szereposztásban? – és számtalan hasonló, minden szülőt és nevelőt nap mint nap foglalkoztató, feszítő kérdésekre kerül majd sor

Nem gyorstalpaló, nem kész receptek tárháza, inkább iránytűnek, szemléletformáló útmutatónak tekinthető. A legkülönbözőbb egyedi élethelyzetekben támaszt nyújtó kézikönyveket kívánunk közreadni, amelyek kinek-kinek a saját megoldásának megtalálásában segítenek. Keresztény értékrend, ember- és világkép formálta a tartalmakat, de miután “AZ” emberi lélek neveléséről szólnak – a csecsemőkortól a felnőttkoron át egészen az idős korig – bárki hasznonnal forgathatja, hiszen ezek a törvényszerűségek egyetemes érvényűek.

/Uzsalyné Pécsi Rita/

„Kipróbáltam, valóban működik!”

„Másképp látom a gyermekeimet és magamat is!”

„Bárcsak korábban hallottam volna! Mennyi bizonytalanságot helyre tett volna fiatal szülő koromban.”

„Ilyen szemlélettel tényleg a világ legnagyszerűbb lehetősége nevelőnek lenni!”

„Sok mindent megértettem. Talán már nem „barkácsolok” a nevelésben.”

„Csodálatos küldetés Isten munkatársává válni, és nagy biztonság, hogy Ő is velünk van.”

/Az előadásokon részt vevő szülők véleményéből/

 

Hívom a családokat a nevelés és az önnevelés nagy kalandjára.

Isten a gyermekek biológiai létét is a Szülők által hívta életre. A lelküket sem akarja nélkülük formálni. Küldetésük tehát a Teremtő társává válni, amikor Életet gondoznak! Ehhez azonban nem elég pusztán megtalálni a hatékony és korszerű nevelési módszereket, saját életünknek kell életet fakasztania.

„A nevelés az élet szolgálata” – vallja Joseph Kentenich, akinek a munkájára ez a sorozat épül. Életműve ebben a kihívásban egyedülálló és hiánypótló segítséget nyújt. „Pedagógiai rendszerében szóhoz jut a Lélek és minden haladónak mondható tudományos eredmény, sőt a mindennapok tapasztalatai is” – írja a most induló sorozat szerzője, Uzsalyné Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora, négy gyermek édesanyja, a Kentenich-pedagógia kutatója.

Kívánom, hogy ezt a mindennapi nevelési feladatokban útmutató segítségnek szánt kézikönyvet mindenkor örömmel és haszonnal forgassák a szülők és a nevelők. Egyben szeretettel kérem Isten áldását embert próbáló és páratlanul gyönyörű hivatásukra.

/Bíró László – az MPKP családreferens püspöke/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Uzsalyné Pécsi Rita országszerte rendszeresen tart előadásokat. Ezenkívül könyvei és előadásairól készült dvd-i is kaphatóak az interneten. A Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatójaként pedig törekszik a magyar oktatás reformálásra és a pedagógusok megfelelő képzésére.

Uzsalyné Pécsi Rita – kép: www.pecsirita.hu

 

Hét kötetből álló sorozat

Pécsi Rita az előadásainak anyagait felhasználva összesen hét darab könyvet írt. Ezek közül az Első kötetet bemutattam már Nektek. Most A nevelés az élet szolgálata – II. kötettel foglalkozunk. Szép lassan az összes könyvről írok, hogy teljes legyen a kép.

Fontos tudni tehát, hogy a könyvek az előadások szerkesztett változatai. Sok tudást kaphatunk belőlük, de azért azt a szerző is elismeri, hogy nem pótolhatják az előadások személyesebb légkörét.

„Sokszor tapasztalhattuk, hogy „a hit hallásból ered”, az előadás során létrejövő élő kapcsolat atmoszféráját biztosan nem lehet „papír alapon” közvetíteni, mindent nem is kívánunk leírni, mégis hasznosnak láttuk, hogy ilyen formában is felidézhetők legyenek a gondolatok, és a tanácsok.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Azt gondolom, hogy érdemes keresni az alkalmat és meghallgatni a szerzőnő előadását élőben vagy online. Ezenkívül több dvd is vásárolható tőle (online és helyszíneken is), amiken az előadásainak felvételei találhatóak.

Joseph Kentenich pedagógiai rendszere

A nevelés az élet szolgálata sorozat Joseph Kentenich pedagógiai rendszerére épül. Erről részletesen az Első kötetben olvashatunk. A Második kötetben csak röviden mutatja be számunkra Pécsi Rita az elmélet lényegét.

„Mesterünk, Joseph Kentenich … tapasztalatait, tanításait schönstatti utódai szerkesztették továbbadható egységekbe, több kötetben. Ezekből sokat merítettünk.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Ajánlás

A nevelés az élet szolgálata – II. kötet az Első rész folytatása abban a tekintetben, hogy itt most már nem a csecsemő- és kisgyermekkorról tudhatunk meg még többet, hanem a kisiskoláskor, a 6-10 évesek életfeladait ismerhetjük meg.

Azt gondolom, hogy ez a könyv nem csak azoknak a szülőknek lehet tanulságos, akiknek ekkora gyermekük van, hanem minden apukának és anyukénak hasznos lehet, akik az egész gyermekfejlődést rendszerben szeretnék látni. Főleg azért, mert a kötetben sok más fontos témáról is ír Nekünk Uzsalyné Pécsi Rita.

Ezek alapján azt tudom ajánlani, hogy ne csak Nektek szóló kötetekben gondolkodjatok, hanem érdemes az egész elméletet megismerni. Hiszen Joseph Kentenich tanításának alapuló nevelési elvek és módszerek mind-mind megfontolandóak.

Szeretném Nektek kiemelni, hogy Pécsi Rita mondanivalójából áradó szakértelem, szeretet és bölcsesség elképesztően magával ragadó. Be kell vallanom, hogy más könyveknél éreztem azt, hogy az író meg akarja mondani a tutit és agresszívan képviseli az általa jónak tartott gondolatokat. Pécsi Rita esetében erről nincsen szó. Olyan nyugodt és kifinomult stílusban fogalmaz, így az ember valóban átéli, hogy „a nevelés az életszolgálata”.

A második kötet

A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozat II. kötetének felépítése:

    • Az apa lélekformáló hatásai
    • A nemi identitás kialakulása
    • A játékkészség fejlődése
    • A döntésképesség kialakulása (öntudat, önkontroll, önállóság, önértékelés)
    • A kisiskolások életfeladatai

Személyes vélemény

Kifejezetten tetszett nekem A nevelés az élet szolgálata – II. kötet. Elsősorban azért, mert a négyből három gyermekünk 6-10 év közötti. Így nagy érdeklődéssel olvastam erről a korosztályról szóló gondolatokat és életfeladatokat. Sokat tanultam belőlük és azt gondolom, hogy jobb szülővé válhatok, ha igyekszem tudatosítani ezeket az ismereteket.

Számomra igazán szimpatikusan az életfeladat, lélekmozgás kifejezések. Mindkettő olyan szép kifejezése a fejlődésnek és annyival szerethetőbbé teszi a feladatok „teljesítésének kényszerét”. Mindkettő egy olyan folyamatot tükröz, ami szinte láthatatlanul megy végbe, de ha jobban megfigyeljük, akkor rácsodálkozhatunk a jelentőségére. Azt gondolom, hogy ez a két kifejezés is méltán tükrözi Pécsi Rita és az emberbarát pedagógia lényegét.

Az apaságról szóló rész nagy kedvencem volt, mert olyan szeretettel és empátiával közelíti meg Pécsi Rita ezt a témát, amivel ritkán lehet találkozni. Képes rá, hogy úgy adja át a gondolatokat, hogy azok egyáltalán nem erőszakosak és követelőzőek, hanem felébresztik a gyermek életében való részvételt iránti egyre nagyobb pozitív igényt. Jó lenne, ha minél több édesapához eljutnának a szerzőnő gondolatai.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A nevelés az élet szolgálata” (J.K.), tehát a belülről fakadó élet mozgásait figyeljük meg nagy érzékenységgel, miközben az érett területeken továbbvezetjük. Ahol pedig elmaradást tapasztalunk, ott pótoljuk a hiányzó láncszemeket.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

Az apák lélekformáló hatásairól írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötetről írt bejegyzések

Az apa lélekformáló hatásaiA döntésképesség kialakulása
A nemi identitás kialakulásaA kisiskolások életfeladatai
A játékkészség fejlődése