Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2016

341 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Jaffa Kiadó – A képernyő rabjai

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

A képernyő rabjai avagy hogyan rabolja el gyermekeinket a képernyő, és hogyan törhetjük meg a varázslatot

 

Fülszöveg

Ismerős a látvány: étteremben, járművön, játszótéren, otthon gyerekek bámulják megigézve a kékesen derengő képernyőt. Nem lesz ebből baj? Vajon csak múló divathóbortról, ártalmatlan szórakozásról van szó? Vagy egyenesen hasznos elfoglaltságról, hiszen a képernyő interaktív taneszközként is szolgálhat?

Nicholas Kardaras szerint ideje megkongatni a vészharangot, mert a képernyőalapú kütyük viharos terjedésével egyre nagyobb veszély fenyegeti gyermekeink lelki egészségét. A világszerte elismert függőségszakértő könyvében lenyűgöző szaktudással és alapossággal mutatja be, miképpen formálja át egy egész generáció agyát a modern technológia – ha túl fiatalon kezdik el használni.

Az agyi képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy a vonzó kis masinák ingerei rendkívül erősen hatnak az agy örömközpontjának dopamintermelésére. Számtalan klinikai kísérlet igazolja, hogy összefüggés van a szüntelen képernyőbámulás és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), a különböző függőségek, a szorongás, a depresszió és a fokozott agresszió kialakulása között.

Kardaras nemcsak fiziológiai-pszichológiai szempontból vizsgálja a világszerte ragályként terjedő képernyőkórt, hanem feltérképezi szociológiai, kulturális, gazdasági vonatkozásait is. Nem pánikot akar kelteni, hanem megérteni és megértetni, milyen kockázatoknak és veszélyeknek tesszük ki gyerekeinket, ha korlátlanul használják a különböző digitális eszközöket.

Nicholas Kardaras az Egyesült Államok egyik vezető függőségszakértője, egy felnőtt-elvonóprogram, a Hamptons Discovery alapítója és igazgatója. Korábban a Stony Brook Medicine professzoraként neuropszichológiát adott elő. Több cikke jelent meg a Psychology Todayben, a Fox News rendszeres szakértője, közreműködött a CBS Evening News és az NPR műsoraiban. Feleségével és ikergyerekeivel a New York állambeli Sag Harborban él.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Nicholas Kardaras hivatalos honlapján ez a szöveg olvasható: Dr. Kardaras Ivy League-ben végzett pszichológus, bestseller-író, nemzetközileg elismert előadó, valamint a mentális egészség, a függőség és digitális korunk hatásai szakértője.

„Én is élvezem a technika örömeit. … Vizsgálódásom középpontjában a digitális világ gyerekekre gyakorolt hatása áll.” /Nicholas Kardaras/

Magyarországon két könyve jelent meg és mindkettőt a Jaffa Kiadó gondozza.

Nicholas Kardaras – kép: www.drkardaras.com

 

Azt gondolom, hogy nagyon aktuális és fontos témáról szólnak ezek a könyvek. Minden szempontból hiánypótló információkat tartalmaznak, ezért az Anyacipő blogon a most következő időszakban ezzel a két könyvvel fogunk foglalkozni.

Mi a baj a technikával?

„Birtokunkba került a digitális kor minden apró, kézbe vehető csodája – tabletek és okostelefonok -, lenyűgöző kékes fénnyel derengő készülékek, amelyek bárhol a földgolyón összekapcsolnak bárkit bárkivel, és könnyedén a tenyerünkbe varázsolják a teljes emberi tudást. De milyen árat fizetünk a jövő technikájáért?” /Nicholas Kardaras/

Igen fontos kérdéssel kezdi a könyvét Nicholas Kardaras. Az tényként állítható, hogy a digitális világ megkönnyít sok mindent az életünkben és segítségével távoli kapcsolatokat tudunk fenntartani, viszont mint oly sok mindennek az életben ennek is ára van.

„A fiatalok mindannyian a digitális kór áldozatai. … Egyre gyakoribb a hipnotizált, üveges tekintet. Mintha egy virtuális átok terjedne, egyre többen lettek a képernyő rabjai.” /Nicholas Kardaras/

A szerző kiemeli számunkra, hogy nem szabad homokba tudni a fejünket. Már számtalan kutatás bizonyítja, hogy milyen károkat tud okozni az e-világ. Ezeket szeretné megosztani velünk.

„Sok és egyre több bizonyíték gyűlik, amely azt támasztja alá, hogy a képernyőkór fiatal áldozataim negatív klinikai és idegrendszeri elváltozások figyelhetőek meg.” /Nicholas Kardaras/

Ajánlás

A képernyő rabjai című könyv egy jól felépített, hivatalos kutatásokra épülő és hasznos tudást átadni akaró írás. Minden érdeklődő szülőnek tudom ajánlani elolvasásra.

Nicholas Kardaras elhivatottsága a digitális világgal kapcsolatos tények megosztásában és a képernyőfüggések világának megértetésében lenyűgöző és elismerésre méltó.

A könyvben minden információ és következtetés kutatásokkal alátámasztott. Az olvasó végi érezheti, hogy nem egyéni véleményt olvas, hanem több éves megfigyelések és következtetések kerültek bemutatásra. Ettől lesz még hatásosabb az egész írás. Hiszen a szülők és a szakértők körében is nagyon megosztó tud lenni a gyerekek képernyőkitettségével kapcsolatos elvek és tanácsok.

„Sajnos sok jó szándékú, gyerekekről gondoskodni vágyó felnőtt … egyszerűen nem tudja, milyen veszélyt rejtegetnek a képernyők. … Igaz, nem lehet könnyű szembenézni azzal, hogy amit olyan sokan megszerettünk, az tulajdonképpen árt nekünk, és a gyerekeinkre még rosszabb hatást gyakorol.” /Nicholas Kardaras/

Nem az állítom, hogy csak egyetlen megoldás létezik a digitális világgal kapcsolatos gyerekneveléssel kapcsolatosan, de az biztos, hogy A képernyő rabjai című könyv mellett nem lehet elmenni, ha szeretnénk tájékozottabbak lenni a témában.

A kevesebb, néha több vagy mégsem?

A képernyő rabjai című könyvben végig érződik, hogy Nicholas Kardaras semmilyen fontos részletet nem szeretne kihagyni és mindent megszeretne osztani velünk, amit a jelenlegi emberi tudásunk alapján a témában tudni lehet.

Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy ebben az esetben igaz az a mondás, hogy a kevesebb, néha több. Nekem néha már túl sok volt és csak szakaszosan tudtam elolvasni ezt a könyvet annyira töménynek találtam. Szükségem volt az új információk feldolgozására mielőtt tovább haladtam volna.

Ennek ellenére nem tudom megmondani, hogy melyik részt vagy részeket hagytam volna ki, ugyanis, amikor a végére értem elégedett voltam, mert széles látókörben kaptam használható tudást.

„Sem én, sem ez a könyv nem ellenzi a technikai fejlődést. Az itt következők célja az, hogy tájékoztassa azokat a felnőtteket, akik számára fontos a világ, amelyben élnek, és figyelmeztesse a szülőket azokra az egészségügyi és iderendszeri veszélyekre, amelyeknek azok a gyerekek vannak kitéve, akik túl sok időt töltenek a képernyő előtt.” /Nicholas Kardaras/

Személyes vélemény

A képernyő rabjai cím könyv elolvasása után biztosan állíthatom, hogy a szerző valóban szakértője a témának. Már olvastam egy-két könyvet a képernyőnek való kitettségről a mostani gyerekeknél, ezeket már be is mutattam Nektek, viszont ilyen alapos, informatív és mindent területre kitérő írással nem találkoztam.

Rengeteg olyan információhoz jutottam olvasás közben, amik újdonságok voltak számomra és elgondolkoztattak. A bemutatott kutatási eredmények és következtetések megrendítőek voltak. A könyvben szereplő több esettanulmány még közelebb hozta számomra a probléma gyökerének megértését. A digitálisfüggőséggel kapcsolatosan pedig támpontokat kaptam ahhoz, hogy szülőként tudatosabban és felkészültebben álljak bele a képernyővel kapcsolatos határok kialakításában nemcsak a gyerekeim életében, hanem a sajátomban is.

„Bármelyik szülő dönthet úgy, hogy korlátokat szab utóda képernyőhasználatának, és ellenőrzi a szabályok betartását.” /Nicholas Kardaras/

A képernyő rabjai című könyv segítségével megértettem, hogy számos téves információval rendelkezem a témában és megvilágosodtam, hogy a digitális eszközök lényegében miért nem tudnak segíteni az oktatásban, illetve miért vannak nehézségek a covid időszakban kényszerként alkalmazott online oktatás következtében.

Összefoglalva tehát igazán tanulságos volt számomra ez a könyv, amiből sok mindent megértettem és megtanultam.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Ezt képzeljék! Lehet, hogy tulajdonképpen csak kivetítjük a csillogó új digitális cuccok iránti elfogultságunkat, és azt feltételezzük, hogy a mi kis digitális bennszülötteink – az úgy nevezett átlaggyerekek – jobban szeretnének így tanulni, pedig ők igazából emberi kapcsolatra és oktatásra vágynak?” /Nicholas Kardaras/

 

Az e-világ okozta problémákról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai című könyvről írt bejegyzések

A digitális világ hatásaiVideójáték és agresszió
Digitális kábítószerOktatásügy
Közösségi médiaJövő
Tünetek és betegségekMegoldás
A tömegmédia hatásai